• Početna>
  • Vesti>

Porušena kuća povratnika u Vitomirici uprkos odluci suda da mu se vrati

Foto: Radio Goraždevac

Kuća povratnika Milorada Đokovića, koju je pravosnažno uspeo da povrati na sudu, srušena je ovih dana. Iako je donesta pravosnažna sudska odluka, kuća nikada nikada nije ponovo upisana na Đokovićevo ime, a on je prošlog leta uhapšen i optužen za navodne ratne zločine.

Novinari Radio Goraždevca, na licu mesta nisu zatekli kuću već svežu zemlju i pripremu za prostor na kojem će verovatno biti izgrađen lokalni put. Ispred samog placa napravljeno je i uređeno novo autobusko stajalište.

Vasilije Arsić, advokat Milorada Đokovića kaže za Radio Goraždevac da je kuća oduzeta Đokoviću mimo svih zakonskih prava i mimo odluke vrhovnog suda.

U slučaju kuće postoji spor pred sudom, opština je oduzela imovinu Đokoviću mimo svih zakonskih procesa, ne poštojući ni odluke suda, ni odlule svojih organa zbog toga što je, pretpostavljam, Đoković druge nacionalnosti. Ovo što radi opština je sramno. Jedini povratnik koji se vratio u Vitomiricu i da mu ovako uništavaju imovinu koju je stekao na zakonit način. To je tragično“, kazao je Vasilije Arsić.

Arsić dodaje da je Đoković još uvek u pritvorskoj jedinici u Podujevu, da mu je pet puta produžavan pritvor, kao i da nastavlja sa borbom da dokaže nevinost ovog povratnika.

„Milorad Đoković je trenutno u pritvorskoj jedinici u Podujevu. Njemu je određena mera pritvore do 26-og maja. Ovo je već peto produžavanje pritvora. Mi smo upotrebili sva sredstva da dokažemo nevinsot Đokovića, međutim specijalno tužilaštvo i dalje insistira na to da Đoković bude u pritvoru. Njega može da poseti rodbina, bliži rođaci i ja kao branioc. U kontaktu sam sa njegovim bratom i videli smo se skoro u Beogradu. Njemu su takođe pretili da dođe na Kosovo i plaši se da i on ne bude uhapšen, zbog navodnih priča da je umešan u neke situacije tokom ratnih dejstava 1999-te godine“, kazao je Arsić za Radio Goraždevac.

Milorad Đoković vratio se u Vitomiricu kod Peći pre 15 godina. Poslednjih više od  deset godina vodio je sudske postupke u kojima je zahtevao da mu se vrati oduzeta zemlja.

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda Kosova, doneta je odluka da mu se kuća i plac koja je bila predmet spora vrati i upiše kao vlasništvo. Odluka suda do danas nije sprovedena od strane opštine Peć.Kuća u izgradnji koja se nalazi pored puta srušena je pre nekoliko dana.

Milorad Đoković uhapšen je 27.06.2022. godine dok se iz Goraždevca vraćao u Vitomiricu.

Kosovsko specijalno tužilaštvo je nakon hapšenja Đokovića saopštilo da se on sumnjiči da je počinio krivično delo rat protiv civilnog stanovništva, u vezi s akcijom od 7. maja 1999. godine „kada je u regionu Peći ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba“.

Comments

Pročitaj još