• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Brza i potpuna primena svih sporazuma Beograda i Prištine jedini put ka normalizaciji

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da je brza i potpuna primena svih sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine jedini put ka normalizaciji.

“Tenzije i obostrane provokacije moraju da se prekinu. Nedostatak konstruktivnosti se mora ispraviti. Biti član EU znači da ste sposobni da sarađujete i delujete kao dobri susedi, da prevazilazite teškoće iz prošlosti”, rekao je Žozep Borelj posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU.

Dodao je da je EU održala sastanak sa ministrima zemalja Zapadnog Balkana i istakao da bi “možda to trebalo češće da rade”.

“Razgovarali smo i o ruskom uticaju, kojim se pokušava da se skrajnu sa puta kandidati za EU. Ukazali smo onima koji se još nisu uskladili sa politikom sankcija EU prema Rusiji, ili nisu uopšte, da održavanje bliskih odnosa sa Rusijom nije u skladu sa pristupom zemalja EU. To čini štetu nacionalnim interesima te zemlje, i sigurno nije u skladu sa prijemom u članstvo evropskog bloka”, kazao je Borelj.

Naveo je da EU želi da dođe do napretka u procesu proširenja i da sada treba iskoristiti dinamiku koju je podstakao rat u Ukrajini.

“Sada je vreme da zemlje Zapadnog Balkana ubrzaju reforme, ubrzaju svoj evropski put. To je jedinstvena prilika koja mora biti iskorišćena”, rekao je Borelj.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije i šefova diplomatija Zapadnog Balkana.

Comments

Pročitaj još