• Početna>
  • Vesti>

Udruženja poljoprivrednika prihvatila ponudu Vlade, prekidaju blokade puteva

Foto Tanjug

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig” Nedeljko Savić kaže da su predstavnici poljoprivrednika prihvatili ponudu Vlade Srbije, kao i da neće više blokirati puteve. Ranije danas sedam udruženja poljoprivrednika, koja su danima protestovala u više gradova, razgovarala su u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finansija Sinišom Malim.

Postojeće dažbine za navodnjavanje biće smanjene za 50 odsto, dok će od 1. januara 2024. biti u potpunosti ukinute, naveo je Savić.

Takođe, kako je rekao, dogovoreno je da se od 1. januara 2024. godine na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru ne obračunavaju akcize i PDV.

RTS-u je potvrđeno da je pet udruženja poljoprivrednika prihvatilo ponudu Vlade, dok se odgovor ostala dva još čeka.

Veljković: Nadam se da će Vlada u narednom periodu imati više sluha za nas

“Tražili smo premiju od 20 dinara, oni su rekli čvrsto da stoje iza toga da će biti 19 dinara. Tražili smo da povećanje za mlečna goveda bude 40.000, to je ispunjeno. Što se tiče odvodnjavanja, tu će naknada biti smanjena 50 procenata. Što se tiče plavog dizela, to je obećanje, znači ništa nemamo napismeno, da će početi plavi dizel da se primenjuje od 1. januara 2024. godine”, navodi Veljković.

Ukazao je da su iz Vlade dobili ponudu koja je prihvaćena da subvencije po hektaru umesto sadašnjih 9.000 budu dodatnih 9.000 dinara.

“Od tih 9.000, koliko sam video, 6.000 su neka osnovna sredstva, a 3.000 ide kao subvencija za dizel. Ukupno po hektaru će od danas biti 18.000 dinara”, dodaje Veljković.

“Nadam se da će Vlada u narednom periodu imati više sluha za nas i da se više ovo neće ovako dešavati”, zaključio je Veljković.

Comments

Pročitaj još