• Početna>
  • Vesti>

Osnovni sud u Prištini podigao još jednu optužnicu protiv Srbina u odsustvu

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas pred Osnovnim sudom u Prištini optužnicu u odsustvu protiv G.P. za navodno krivično delo “silovanje tokom rata na Kosovu”.

U saopštenju Specijalno tužilaštvo tvrdi da je G.P., kao pripadnik rezervnog sastava policije Srbije, “u saizvršilaštvu sa drugim licima, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, uz upotrebu fizičkog nasilja i drugih nehumanih radnji, izvršio seksualno nasilje nad civilom albanske nacionalnosti”.

Iz Specijalnog tužilaštva navode da je pomenutim radnjama optuženi počinio krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz člana 142. Krivičnog zakona Jugoslavije, trenutno inkriminisano kao zločin protiv čovečnosti iz člana 143. stav 1. iz stava 1.7. krivičnog zakona Kosova.

“Tužilaštvo je podiglo drugu optužnicu u odsustvu za slučajeve silovanja tokom rata na Kosovu, nakon što su iscrpljeni svi napori tužilaštva da obezbedi fizičko prisustvo okrivljenog u postupku”, zaključuje se u saopštenju Specijalng tužilaštva Kosova.

Comments

Pročitaj još