• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer nakon sastanka sa Kurtijem: O polaganju zakletve – ne treba koristiti silu za ulazak u opštinske zgrade

Džefri Hovenijer: Tviter

Nakon što je juče obavio telefonski razgovor sa višim savetnikom Stejt departmenta, kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa ambasadorom SAD-a, Džefrijem Hovenijerom i to uoči polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika opštine Severna Mitrovica.

Američki ambasador u Prištini nakon sastanka sa Kurtijem još jednom je pozvao na izbegavanje sukoba i akcije koje mogu da dovedu do povećanja tenzija na Severu.

Govoreći o polaganju zakletvi novoizabranih gradonačelnika, Hovenijer je poručio da SAD ne smatraju dobrom idejom da se silom pristupi opštinskim zgradama, prenosi Koha.

„Treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na Severu. Ne mislimo da je dobra ideja koristiti silu da bi se pristupilo zgradama koje možda uopšte nisu pristupačne“, rekao je on.

Američki ambasador u Prištini je i juče kazao da bi novi funkcioneri trebalo da uđu u zgrade samo tamo gde su dobrodošli, kao i da lokacija opština u kojima se polažu zakletve ne utiče na status funkcionera. Takođe je kazao da usled bojkota izbora od strane Srba, odnosno niske izlaznosti, SAD očekuju da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu.

Iste noći novoizabrani gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri, kazao je da on, ali i drugi novoizabrani gradonačelnici svoje aktivnosti usklađuju sa svim faktorima, uključujući ambasadu SAD-a u Prištini, ali i da neće svi da polažu zakletve u istom danu.

Samo dan kasnije, tj. danas, Aleksandar Vučić, izašao je sa drugačijim navodima.

„Oni će pokušati sutra da u zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice, održe konstitutivne sednice za tri opštine i da izaberu lažne gradonačelnike, podržane od strane zemalja Kvinte na najlažnijim i najsramnijim i najbednijim izborima održanim bilo gde u svetu, sa prosečnom izlaznošću od 3,4 odsto“, rekao je srpski predsednik.

Upitan o ovim navodima, tj. da li će još neki novoizabrani gradonačelnik, odnosno odbornik iz druge opštine, sutra da polaže zakletvu u zgradi opštine Severna Mitrovica, zamenik predsedavajućeg ovog tela, Skender Sadiku, kazao je u međuvremenu za KoSSev da nema tu informaciju, uz podsećanje da je sednica sazvana s ciljem polaganja zakletve Erdena Atića.

Comments

Pročitaj još