• Početna>
  • Vesti>

Dragan Hamović dobitnik nagrade “Grigorije Božović” za 2022. godinu

Dom kulture "Stari Kolašin"

Draganu Hamoviću za uspelo stvaralačko povezivanje lične i nacionalne sudbine u knjizi ,,Rod oraha“ pripala je nagrada “Grigorije Božović”, koju dodeljuje Dom kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku.

Žiri za dodelu književne nagrade „Grigorije Božović“ za 2022. godinu koji je radio u sastavu: Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija), na završnom sastanku 13. maja, doneo je odluku da nagrada za delo ostvareno u duhu proze Grigorija Božovića, koju dodeljuje Dom kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku, pripadne Draganu Hamoviću za uspelo stvaralačko povezivanje lične i nacionalne sudbine u knjizi ,,Rod oraha“ (Srpska književna zadruga, Beograd, 2022).

Zahvatajući period odrastanja i mladosti, Dragan Hamović je u autofikcijskoj knjizi Rod oraha (Srpska književna zadruga, Beograd, 2022), nastojao da prikaže kako su se, na podlozi porodičnog i nacinalnog nasleđa,   u junaku paralelno formirali trepetna osećajnost, duhovna vertikala i stvaralačka sklonost, navodi se u obrazloženju.

“Ugrađujući u svoju složeno zasnovanu, mozaično građenu, čvrsto komponovanu i dobro vođenu priču pojedinosti i sadržaje koji reprezentativno svedoče o jednom sudbinski važnom vremenu, pripovedač je  višeznačno i uverljivo povezao govor stradalne istorije i zatamnjeni horizont savremenosti. Uspešno je izgradio priču koja egzistencijalnom i širom književnom i kulturnom utemeljenošću, dokumentarnošću, slikovitošću, poetičnošću, setnom misaonošću i lakim humorom, priziva srodna ostvarenja Branka Ćopića, Danila Kiša i Milovana Danojlića, dok se tematizovanjem nacionalno-istorijske sudbine primiče književnom svetu Grigorija Božovića”.

Navodi se da ova Hamovićeva višeslojna knjiga, sačinjena od različitih pojedinosti, u poredak sugestivne i moderno građene spregnute priče otvorenih značenja i razgranatih asocijacija i reminiscencija, sažima iskustvo čitanja, mišljenja i življenja. “Ostvaruje jedinstvo dubinskog spoznanja i uvida u tajne, lepote, vrednosti i svetlosti trajanja i stvaranja. Zbog toga je izdvojena i znamenovana nagradom koja nosi ime najznatnijeg Kosovca u srpskoj književnosti”.  

Nagrada, koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, Draganu Hamoviću biće uručena na svečanosti u Domu kulture ,,Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku u sredu, 7. juna u 18.00 časova.

Comments

Pročitaj još