• Početna>
  • Vesti>

Vigemark: Otvaranje mosta ne bi trebalo da bude jednostrana odluka

Šef EULEX-a, Lars Gunar Vigemark, kazao je da je trenutno situacija na severu mirna, ali da ispod površine postoje mnoge tenzije.

„Videli smo niz incidenata i zato pozivamo sve na uzdržanost. Može biti pitanje otvaranja mosta, o čemu je diskutovala skupština Opštine Severna Mitrovica, a u vezi sa čim je Evropska unija bila vrlo jasna da o tome treba razgovarati u kontekstu dijaloga. Ne treba da se radi o jednostranim odlukama bilo koga, posebno u ovom trenutku kada se nalazimo na važnoj i osetljivoj tački u dijalogu i uopšte u odnosima Kosova i Srbije. Takođe na lokalnom nivou, a čuli smo i na ovom okruglom stolu koliko je važno saslušati lokalno stanovništvo kako na jugu tako i na severu Mitrovice. Pogotovo kada su u pitanju kosovski Srbi, njihov glas se mora čuti“, kazao je on.

Vigemark je pozvao strane da se uzdrže od provokativne retorike, posebno u vreme kada se vodi dijalog Kosova i Srbije.

„Nastavljamo sa našim izviđačkim patrolama zajedno sa kolegama iz Kosovske policije i onima iz KFOR-a, imamo sinhronizovane patrole. Važno je da pokušamo da stabilizujemo situaciju. Pozivamo sve da pokažu uzdržanost i daju dijalogu vreme i prostor za pronalaženje rešenja“, rekao je on.

(Izvorni tekst preveo KoSSev)

Comments

Pročitaj još