• Početna>
  • Vesti>

Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica osudio trovanje pasa; pozvao građane koji imaju informacije o počiniocima da se jave

Foto: Udruženje za zaštitu životinja "Šapa"

Povodom masovnog trovanja pasa na ulicama Kosovske Mitrovice, danas se oglasio Privremeni organ ove opštine, saopštenjem u kome se pozivaju građani koji imaju bilo kakvu informaciju o počiniocima, da se tim povodom jave lokalnoj samoupravi.

„Zbog novonastale situacije i najnovijeg trovanja napuštenih životinja, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica obaveštava gradjane da ukoliko imaju bilo koju informaciju o počiniocima trovanja pasa i ostalih životinja u gradu, to odmah prijave lokalnoj samoupravi zarad očuvanja javnog zdravlja svih nas i sprečavanja ekološke katastrofe“ navedeno je u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici ove opštine.

Iz Privremenog organa apeluju na vlasnike kućnih ljubimaca da ih ne puštaju da se nekontrolisano kreću po gradu.

„Takodje se mole vlasnici kućnih ljubimaca da ne puštaju svoje ljubimce bez pratnje, povoca i kontrole istih“.

Na kraju objavee, Privremeni organ osuđuje trovanje pasa i “poziva na moralnu i društvenu odgovornost i podizanje svesti svakog pojedinca u gradu“.

Masovno trovanje pasa na području Kosovske Mitrovice počelo je početkom marta. Prema podacima Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“, do sada je otrvano preko sto uličnih pasa, ali se neretko dešava da žrtve otrovnih zalogaja, budu i vlasnički psi i mačke.

Svako evidentirano trovanje, „Šapa“ uredno prijavljuje policiji.

Toksikološko-hemijskom analizom uzorka želudačnog sadržaja otrovanog psa, potvrđeno je prisustvo karbamatnog insekticida metomila, a podatke o tome ovo udruženje je dokumentovano iznosilo na svojim profilima na društvenim mrežama.

Comments

Pročitaj još