• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Pregovarači Prištine planski obesmišljavaju dijalog

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da jučerašnje ponašanje pregovarača Prištine u Briselu Besnika Bisljimima, koji je u jednom trenutku pitao šta je to uopšte Zajednica srpskih opština, nije samo njegova provokacija, već pre dogovorena politika i plan kako da se dijalog Beograda i Prištine obesmisli.

“To je ismejavanje druge strane i čitavog procesa i liči na plan za koji Priština ima podršku nekih zemalja Kvinte. Kurti minira dijalog i uvodi ga u stanje kliničke smrti, gde svakog trenutka možete da izađete iz tog stanja, ali i da se dugoročno zadržite u njemu”, rekao je Drecun.

Ocenio je da je očigledno da Priština želi da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) a da ne bude optužena za to.

“Ovde imamo s jedne strane pokušaj da se izbegne formiranje ZSO u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine i da se u političku igru uvede sasvim nova priča, a to je da Priština definiše kako će izgledati ZSO i da nas nateraju da ponovo uđemo u pregovore o samoj suštini o tome kako će ZSO izgledati, koje će joj biti nadležnosti biti”, rekao je Drecun.

Naveo je da se od direktorke Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samante Pauer moglo čuti da je njihov stav da ZSO ne sme da ima izvršne nadležnosti i zapitao zašto smo onda i pregovarali.

Prema njegovim rečima, ovakvo ponašanje Prištine u dijalogu nije nimalo slučajno, već je planirano u saradnji sa nekim zapadnim državama.

“U suprotnom ne bi se tek tako nezvanično govorilo u diplomatskim krugovima da se priprema predlog evropskih posrednika o tome da u jednom trenutku skupe stručnjake sa naše strane i sa strane Prištine i da ih zatvore u nekoj vili, Rim se ponudio da bude domaćin toga skupa, i da oni tamo pregovaraju o ZSO. Pregovarali bi sve dok se ne dogovore, a onda bi se organizovala donatorska konferencija, recimo u julu, gde bi se prikupila neka sredstva čija bi se primena odložila do trenutka kada se postigne sporazum u skladu sa EU predlogom”, naveo je Drecun.

Ocenio je da zato misli da Priština ide ovim putem da obesmisli dijalog i pokaže kako je nemoguće postići dogovor oko ZSO, a onda se EU pojavljuje sa spasonosnim predlogom.

Govoreći o stupanju na dužnost novoizbranih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, što je planirano za petak, rekao je da Amerikanci vrše pritisak na Tačijevu stranku da odustane od toga da njena dva gradonačelnika polože zakletvu, kako bi se izvršio pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

“On, međutim, neće odustati. On ide u dva pravca, jedan je da institucionalno uspostavi punu kontrolu nad severom Kosova kroz preuzimanje vlasti u četiri opštine, a sa druge strane se veoma intenzivno priprema da se uz fizičku upotrebu policijskih i vojnih jedinica uspostavi puna kontrola na severu Kosova. Sada su nabavili i ono što im je nedostajalo, a to je kontrola vazdušnog prostora za jednu takvu operaciju, jer su dobili “Bajraktare”, ofanzivne borbene dronove”, rekao je Drecun.

Dodao je da se tzv. kosovske bezbednosne snage na severu KiM uvežbavaju pod instruktažom italijanskih karabinjera za razbijanje tzv. masovnih nemira i da više od 1.000 njihovih pripadnika učestvuje u vežbi “Defender Europe 23 i uvežbavaju napadačke akcije.

To, prema rečima Drecuna, pokazuje agresivne namere Prištine da tu formaciju upotrebi da uspostavi potpunu fizički kontrolu nad severom Kosova i Metohije.

Comments

Pročitaj još