Danas nastavak pregovora u Briselu

Foto: Tanjug

Vest je ažurirana…..

13:30 – U Briselu je pre oko sat vremena završen sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Lajčak razgovara sa glavnim pregovaračem Prištine i zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, apotom će prema ranijim najavama uslediti trilateralni sastanak.

Lajčak je u nedelju izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Očekuje se da će najvažnija tema sastanaka u Briselu biti formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

10:05 – Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se danas u Briselu, novom rundom na tehničkom nivou. Nešto posle 9h, u zgradi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), počeo je sastanak direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

U toku dana, predviđen i su najpre odvojeni razgovori, a potom i trilateralni sastanak.

Kako je objavio RTS, tema sastanka biće Zajednica srpskih opština.

Lajčak je, najavljujući današnju rundu dijaloga, na svom Fejsbuk profilu objavio da je tokom sastanka u Prištini protekle nedelje, sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarao o važnosti izbegavanja bilo kakvog nekoordinisanog poteza koji bi mogao da poremeti proces normalizacije.

Dodao je da fokus današnjeg razgovora mora da bude na normalizaciji odnosa i implementaciji Briselskog sporazuma i aneksa dogovorenog u Ohridu.

Comments

Pročitaj još