• Početna>
  • Vesti>

Čas veronauke posvećen porodici u Crepulji: Dobre porodične vrednosti utemeljuju kulturu

Foto: Radio Mitrovica sever

U okviru nastave veronauke, danas je u svim školama  u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji prigodnim predavanjima, obeležen 15. maj, Svetski dan porodice.

Tim povodom,  u isturenom odeljenju OŠ „Jovan Cvijić“ u selu Crepulja, u opštini Zubin Potok, na času veronauke je sa decom vođen interaktivni razgovor na temu „Porodične vrednosti i nenasilje“.

Ovi časovi su organizovani u saradnji sa Populacionim fondom Ujedninjenih nacija (UNFPA) i predstvnici ove organizacije, odlučili su da obiđu baš ovu malu školu kako bi pokazali da je svaka društvena jedinica, ma kako mala bila, podjednako važna za društvo.

Veroučitelj Nemanja Dolašević kaže da je ovaj dan izuzetno važan jer je bio povod da se povede priča o porodičnim odnosima.

“Ovaj dan je posvećen porodici i pruža nam priliku da se fokusiramo na porodicu, da cenimo njenu važnost i ojačamo veze između članova porodice. To je vreme kada se slavi i promovišu porodične vrednosti, a stvaranje dragocenih uspomena čini ovaj praznik posebnim. Akcenat je stavljen na oca i majku i njihovog odnosa kako između sebe tako i prema svojoj deci” kaže Dolašević.

Smatra da su porodica i brak temelj zdravog duštva.

“Zdrava porodica je osnov zdravog društva. Crkva nikada nije podržavala nasilje kao vid rešenja problema.  Brak je sveta tajna na kojoj se projavljuje ljubav između muža i žene i sve to kroz prizmu ljubavi koju imaju Hristos i Crkva” dodaje veroučitelj.

Školu je ovim povodom posetio i iguman Manastira Devine Vode protosinđel Fotije, inače dugogodišnji saradnik UNFPA, po blagoslovu vladike raško – prizrenskog Teodosija. Otac Fotije je istakao da je i Crkva zapravo porodica koja predstavlja telo Hristovo, te da su svi članovi Crkve zasebni delovi celokupnog tela Hristovog, a sama glava ovog tela je sam Hristos.

„Očuvanje naše prve zajednice je od izuzetne važnosti. Dobre porodične vrednosti koje treba gajiti, utemeljuju našu osnovnu kulturu, ponašanje i kroje naše stavove za ubuduće. Ukoliko međusobno lično ponašanje naših roditelja je utemeljeno na vzajamnoj ljubavi i poštovanju, tada će i deca biti vaspitana u duhu ljubavi. Kada roditelji vrednuju ljubav i krunišu svoj odnos preko najveće vrline ljubavi, tada će cela porodica sijati u svetlu duhovne lepote. Očuvanje porodice treba biti uvek od presudne važnosti za nove buduće generacije koje će biti vaspitane na postulatima uzajamnog saosećanja i empatije. Crkva temelji svoje dogmatske istine na beskonačne i večne istine koje su savršene, zato što je Bog savršen. A savršena Istina jeste Bog koji je stvorio svega vidljivog i nevidljivog jedino samo iz savršene beskonačne ljubavi. Zato i savršeni Bog jeste savršeni PRIMER za ljubav i dobar primer suživota  među članovima porodice. Odnos među sve Tri ličnosti Svete Trojice je LjUBAV kao svojstvo Jednoga Boga u Tri Lica same Svete Trojice“ priča otac Fotije i napominje da Crkva pre svega kroz propoved treba da širi tu divnu ljubavnu priču.

Programski asistent u UNFPA  Nadica Đorđević napominje da je porodica osnovna ćelija društva, i da je potrebno mnogo više ulaganja od svih nas,u njeno ojačavanje jer zdrava porodica je jedan od glavnih uslova za stvaranje zdravog pojedinca i zdravog društva.

“Danas smo odlučili da Dan porodice kroz čas veronauke obeležimo u selu Crepulja u Zubinog Potoku. Crkva ima veliku ulogu u očuvanju porodice i sa podrškom Populacionog Fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA),  propagiramo toleranciju, komunikaciju poboljšanje odnosa u porodici kroz poštovanje, ljubav i ravnopravnost. Porodicu u kojoj se svaka jedinka oseća sigurno, zaštićeno i voljeno. Takva porodica će izroditi jedinke koje će želeti da doprinesu duštvu, da grade bolju budućnost za sve. A to je negde i cilj svih nas. Društvo bez nasilja u kome svi imaju ista prava I odgovornosti, i u kome svim mladi mogu da ispune svoj potencijal” naglasila je Đorđević. 

Svetskij dan porodice se obeležava još od 1994. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila u kalendar važnih datuma.

Ovaj medijski sadržaj realizovan je uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Comments

Pročitaj još