• Početna>
  • Vesti>

Preminula Lana Toković, kantautorka i urednica zabavno – kulturnog programa JP “Mreža Most”

Foto: Radio Mitrovica sever

Posle kraće bolesti, u Beogradu je u 57. godini preminula  naša koleginica Lana Toković, kompozitor, producent, tekstopisac, pevač, glavi i odgovorni urednik zabavno kulturnog programa naše kuće, JP Mreža Most. 

Rođena je 29. novembra 1966 godine u Beogradu. Od detinjstva je  pokazivala raskošni talenat i ljubav prema muzici. Sa uspehom je završila klavir i solo pevanje. Bila je član dramske grupe u Beogradu u klasi profesora Miodraga Aleksića. Profesionalni angažman u muzici započela je u svojoj 16. godini, prvo u Studiju 13, a potom u Studiju 6 Radio Beograda gde je postala najmlađi producent i muzički urednik. Svoj angažman na ovom polju nastavila je u dve muzičke kuće iz Ljubljane. U veoma kratkom roku postala je i najmlađi solista džez orkestra Radio Beograda. Snimila je preko 40 trajnih zapisa za fonoteku Radio Beograda.

Odmah nakon toga, otvara svoj muzički studio u Beogradu za snimanje i komponovanje. Osnivač je muzičke grupe,, Lana i Aldo“  sa kojom je izdala sedam muzičkih projekata za vodeću državnu diskografsku kuću, koji su bili objavljeni na 13 različitih nosača zvuka, među kojima su,, Crni album“, ,,Beli album“ , Kompilacija ,,Lana i Aldo“, ,,Klavir i ja“.

Grupa sa kojom je radila zauzimala je visoko mesto u muzičkim krugovima. Lana je bila učesnik mnogobrojnih muzičkih festivala i osvajala nagrade kao vokalni solista, kompozitor i tekstopisac. Snimila je i nekoliko desetina šou programa, dokumentarnih filmova, učestvovala u živim emisijama i na preko 300 humanitarnih koncerata tadašnje Jugoslavije, SCG, u Srbiji i na Kosovu i Metohiji. Njen koncert “Novogodišnji pop-rok spektakl – Lana i prijatelji” privukao je veliku pažnju javnosti jer je na njemu okupila sve najznačajnije pop, rok i folk zvezde muzičke scene koje su izvodile svetske muzičke hitove.

Tokom svoje karijere, pisala je i muziku za animirane filmove i reklamne spotove. Napisala je i himnu Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, “Neka polete svi piloti”. Njena muzika je bila sastavni deo spektakla “Miss YU” 2006. godine. Pisala je muziku za dnevnike, političke i zabavne emisije koja je dala pečat nacionalnim i regionalnim televizijama, kao i projektima Kancelarije za Kosovo i Metohiju – muzika u formi svečane himne koja se koristi za doček visokih zvaničnika, dokumentarne i promotivne filmove i emisije vezane za događaje sa Kosova i Metohije.

Lana Toković je autor serijala špica i džinglova za program Radija Kosovska Mitrovica.

Povodom smrti naše koleginice, emisija “Radio sećanja” Radija Kosovska Mitrovica, sutra od 16h, biće u celosti posvećena muzičkom stvaralaštvu Lane Toković.

Comments

Pročitaj još