• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Ono što sam čuo na severu me je zabrinulo; sutra u fokusu dijaloga implementacija Sporazuma

Foto: Radio Mitrovica sever

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da očekuje da će tokom sutrašnje runde fokus biti na normalizaciji i implementaciji Sporazuma.

“Sjajno je vratiti se u Brisel nakon moje posete Kosovu i Srbiji, gde sam otputovao da pripremim teren za sledeću rudnu glavnih pregovarača u Briselu. Moja prva stanica bila je Priština, gde sam se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem. Tokom sastanka razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Briselu, a ja sam istakao potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa”, naveo je Lajčak u objavi na Fejsbuku.

Lajčak je istakao da je nakon sastanaka koje je imao na severu Kosova, ostao zabrinut.

“Zatim sam krenuo u posetu severu Kosova da bih se sastao sa različitim sagovornicima iz civilnog društva i političkih partija i razgovarao o nedavnim dešavanjima. Nažalost, ono što sam čuo zabrinulo me je. Stoga sam ponovio potrebu da se izbegne svaka mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusira na normalizaciju”, napisao je Lajčak.

Lajčak je prokomentarisao i susrete sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

“Tokom našeg sastanka, razgovarali smo o daljem putu implemetacije Sporazuma od 27. februara i njegovog Aneksa 18. marta kako bismo se pripremili za sastanak u Briselu koji će se održati sutra. Očekujem da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima u implemetnaciji Sporazuma”, dodao je glavni posrednik EU u dijalogu.

Comments

Pročitaj još