• Početna>
  • Vesti>

Sovrlić: Sve je manje dostojanstva i pristojnosti, a sve više vulgarnosti u javnom prostoru

Gost podkasta Radija Mitrovica sever je dugogodišnja novinarka Sanja Sovrlić sa Kosova, novinarka Televizije N1 u Beogradu..  Sa njom razgovaramo o težini izveštavanja sa Kosova, ali i o izveštavanju o Kosovu u Beogradu, gde je sedište medija za koji sada radi.

Naša sagovornica smatra da je ogromna odgovornost na novinarima koji izveštavaju sa Kosova, naročito u kriznim situacijama, ali da je naročito komplikovano izeštavati za medije koji nisu lokalnog karaktera i gde je neophodno u svega par minuta dati vest i razjasniti tamošnjoj javnosti situaciju koja na Kosovu nikada nije jednostavna.

“Našoj publici ne moraš da daješ informacije koje se podrazumevaju. Za publiku u centralnoj Srbiji, mora se naći drugačij, opštiji  pristup. Da se prikaže ta situacija na Kosovu i okolnosti pod kojima ljudi žive,  ali na jedan pojednostavljen  način. Ono što ja pokušavam jeste da neke naizgled sitne teme, a koje su vrlo životne za ljude koji ovde žive, da u prilikama kada je tema Kosovo u Beogradu aktuelna, a to je obično kada su neke krize, da i te teme i informacije provučem nekako” objašnjava Sovrlić i dodaje da se mahom interesovanje vrti oko krupnih političkih pitanja – sporazuma, nepriznavanja nezavisnosti i slično, dok svakodnevni problem koji otežavaju život ljudima na Kosovu, nekako promiču..

Smatra da novinari sa Kosova i Metohije izveštavanju i proveri informacija pristupaju kud i kamo opreznije i pedantnije nego novinari  nekih redakcija koje su van Kosova i da možda za nijansu imaju razvijeniju svest o važnosti preciznog, tačnog i opreznog  izveštavanja.

Sovrlić smatra da su dostojanstvo i pristojnost glavne odlike dobrog novinara, posebno kada se sagovorniku ne dopadaju vaša pitanja.

“Pristojnosti i dostojanstva je generalno sve manje u javnom prostoru. On je sve više zagađen i vulgarizovan i to je ono što mi najviše smeta i u medijima i u javnom prostoru” naglašava naša sagovornica.

Sa Sanjom razgovaramo i o medijskim istinama ali i lažima, kao i o tome gde je uloga društvenih mreža u svemu tomu. Ona daje smernice kako prepoznati i diskreditovati neistinite vesti i kako zaštiti sebe od svih vrsta medijskih manipulacija.

Comments

Pročitaj još