• Početna>
  • Vesti>

Panel diskusija i Sajam veština u EU kući: Što su vam veštine bolje, šanse su vam veće

Foto: Radio Mitrovica sever

U okviru programa obeležavanja Dana Evrope, danas je u Evropskoj kući u Kosovskoj Mitrovici, održana panel diskusija namenjena mladima na temu „Veštine za budućnost“.

O izazovima koji se nalaze na putu ka uspešnom poslovanju i obrazovanju i o načinima na koje Evropska unija može da olakša i pomogne mladim ljudima u njihovom prevazilaženju, govorili su programski menadžer u NVO Domovik Miljan Stanišić, šef odeljenja za političke, ekonomske i evropske integracije Kancelarije EU na Kosovu Anakarin Platon, direktorka IBCM koledža Mihone Karoli Mustafa, dok je sa ERASMUS + programom, prisutne upoznao projektni službenik na ovom programu Goran Lazić.

Bilo je reči o veštinama koje danas tržište zahteva od pojedinaca i o modelima njihovog razvoja. Digitalizacija, uvođenje veštačke inteligencije, energetska kriza,  zaštita okoline, sticanje veština kroz formalno ali i neformalno obrazovanje – teme su o kojima se ovom prilikom diskutovalo.

“Svi moraju da imaju iste mogućnosti i šanse za zaposlenje, a što su vam bolje veštine, to su vam veće šanse da do posla dođete” poručili su govornici.

U nastavku dana, u prostorijama EU kuće, održaće se Sajam veština gde će biti prikazan širok spektar veština, od tradicionalnih do modernih, koje su tražene na trenutnom tržištu rada. Događaj ima za cilj da promoviše mogućnosti zapošljavanja, posebno za mlade ljude.

Učesnici su predstavnici organizacija i projekata koji se bave mladima, stručnim obrazovanjem, obukom i razvojem veština, kao i kompanija koje su imale koristi od podrške EU. Obrazovne institucije, lokalni centri za karijeru i omladinske organizacije takođe će prisustvovati sajmu kako bi predstavili opipljive proizvode i materijale za obuku koji će pružiti iskustvo iz prve ruke o potencijalnim karijerama.

Comments

Pročitaj još