• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Razumeo sam poruku vezanu za KiM, očekujem velike probleme krajem meseca

Gostujući na TV Happy predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je između ostalog o pregovorima oko KiM. Vučić je naveo da je razumeo tip prevare, kao i da očekuje velike probleme krajem meseca.

“Pokušali su na prevaru da ponovo nešto uzmu od Srbije, a da Srbija ne dobije ništa”, rekao je Vučić, gostujući na TV Hepi.

Istakao je da je tokom pregovora u Briselu odgovorio da tako nešto ne može da prihvati i da nema problem sa tim da strada.

“Nijanse su drugačije, ali suštinski velike zapadne sile će uvek biti uz nezavisno Kosovo. Dovodili su albanskog lobistu Džejmsa Rubina i najsrećniji su što su to američki agenti sproveli u delo. Mnogi kongresmeni i u Stejt departmentu ima korektnih ljudi. Hil ima veoma korektan pristup, on ima svoje ja i ne mora da sluša naredbe baš svakoga. Sve posmatra iz svog ugla.”, rekao je.

Ako Savet Evrope ne prihvati naš amandman ne putujem u Rejkjavik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija podnela amandman na Rezoluciju Saveta Evrope kojom se štiti teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, i da neće putovati na sledeći samit SE u Rejkjaviku, ako taj amndman ne bude usvojen.

Vučić je objasnio da u amandmanu piše da će se pored teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije, štititi i teritorijalni integritet svih ostalih članica Saveta Evrope. 

„Ako ga ne prihvate, neću da idem u Rejkjavik. Jasno da nema nikakvih principa, vi radite svoj posao, mi ćemo svoj. Kažem im sve u lice, da su nas lagali i obmanjivali“, rekao je Vučić.

Dodao je da promena spoljne politike koju je najavio posle glasanja u Savetu Evrope znači da su nam ubuduće najveći prijatelji Azarbejdžan, Gruzija, Kipar, Mađarska, Rumunija i Španija.

„Sutradan posle glasanja došao je ministar iz azarbejdžanske vlade i primio sam ga, mada obično ne bi. Ali kao dokaz prijateljstva. U sredu dolazi Sijarto i isto ću ga primiti, iako nije isti nivo, jer je to nivo najviših prijatelja. Kao i ministra Španije, a za neke druge videćemo“, poručio je Vučić.

”To mi je bio najteži sastanak u poslednjih 11 godina i Srbija je bila pod najstrašnijim pritiscima. Kada vidite napade na mene, nisam njima važan ja, njima je važno da Srbija slabi. Nisam ja kriv zato što sam nerazuman, zato što neću da dozvolim ono što oni predlažu a to je da ponekada Srbija izgubi sve a svi drugi dobiju sve. Nije to uvek slučaj da budem sasvim fer“, rekao je Vučić. 

Naglasio je da mi, ipak, ne možemo bez Evrope, jer imamo trgovinsku razmenu 60 odsto sa njom, a nekoliko stotina hiljada radnika rade u njihovim preduzećima. 

„Nemojte da se igramo, mora neko da bude racionalan“, poručio je Vučić.

Kako je rekao, zahtevi oko uvođenja sankcija Rusiji ponavljaju se na svakom sastanku i to je deo evropske politike.

Na pitaje kakvi nam pritisci predstoje, Vučić je odgovorio da ćemo to tek videti, jer tek sada predstoje razgovoril na tehničkom nivou sa Prištinom.

„Biće mnogo pritisaka i očekujem ne laku situaciju za srpski narod u celom regionu. Posebno će u razgovorima sa Prištinom biti mnogo muka i problema“, kazao je Vučić.

Dodao je da su evopski predstavnici želeli da predlože relativno fer rešenja za izbore na severu KiM. 

„Žozep Borelj je pokušao da objasni Aljbinu Kurtiju da nisu fer izbori na koje je izašlo tri odsto ljudi. Kurti je rekao da to nisu gradonačelnici sa velikim G, ali da će trajati dve godine, dok mu je Borelj rekao da će odmah imati sukob sa Srbima. Kurti je odgovorio da su to kriminalne strukture i da će sve to policija da reši, kao da su oni najdemokratskija zemlja na svetu“, objasnio je Vučić.

Naglašava da su evopski predstavnici želeli da postave privremeno rešenje, pa da se formira Zajednica srpskih opština, a zatim da se, za  nekoliko meseci, ponovo ide na izbore, jer će Srbi tek tada da se vrate.

„Ma kakvi, jer čovek hoće krizu, zato iz svega moramo da se podignemo brzo, da bi imali dovoljno snage i vere da zemlju sačuvamo. Nadam se da neće biti sukoba na Kosovu, ali to što se nadam ne znači ništa, videćemo“, rekao je Vučić.

Dodao je da su EU i KFOR korektno reagovali što se tiče mosta u Kosovskoj Mitrovici, ali da nas svakako čeka teško vreme.

Džejms Rubin zvanični plaćeni lobista albanskih interesa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je američki specijalni izaslanik Džejms Rubin zvanični plaćeni albanski lobista namerno dovoden na KiM u vreme izbora da bi osnažio kampanju Prišitne, ali je naglasio da za razliku od Rubina ima mnogo kongresmena i ljudi u Stejt departmentu koji su korektni i koji imaju drugačiji pristup kosovskom pitanju.

Vučić je za TV Happy ukazao da se Rubin posebno obradovao tekstu koij je protiv njega pisao ”Njujork tajms”, ali da je Rubina malo uplašilo to što su napisali da je hrabar. 

Govoreći o korektnim zvaničnicima, predsednik je pomenuo ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila i dodao da ipak, iako se njihovi stavovi razlikuju, on uvek ima veoma korektan pristup prema Srbiji.

 “On ima i svoje ja, on je ličnost, ne mora da sluša naredbe baš svakoga. On posmatra situaciju iz svog ugla. Dovoljno je intelektualac i dovoljno zna stvari, bez obzira na to što će uvek biti uz nezavisno Kosovo, ali imaće drugačiji pristup koji je za nas nešto povoljniji”, rekao je predsednik.

Vučić je kazao da se ne sme zaboraviti da Priština uvek ima podršku najvećih sila sveta, iako su sada drugačije nijanse.

“Suštinski uvek imajte u vidu da će velike zapadne sile da podržavaju i da budu uz nezavisno Kosovo“, podvukao je on.

Comments

Pročitaj još