• Početna>
  • Vesti>

Ivana Dimić i Nenad Todorović u novom izdanju emisije Dogovor

Foto: Kim

Autorka romana “Iz mrtvog ugla” i dobitnica NIN-ove nagrade za književnost Ivana Dimić gošća je novog izdanja emisije “Dogovor!?” Radija Kim zajedno sa rediteljem i umetničkim direktorom Narodnog pozorišta u Prištini Nenadom Todorovićem. Osim o novoj knijzi Dimićeva i Todorović govore i o drugim temama: radu u pozorištu, odnosu većinskog albanskog stanovništva prema Srbima na Kosovu, Slobodnu Miloševiću, te ljubavi i smrti.

Dimićeva je nedavno promovisala svoj novi roman “Iz mrtvog ugla” u Domu kulture u Gračanici. U emisiji “Dogovor!?” govori ne samo o svom novom književnom delu, već i o popularnosti prethodnog romana “Arzamas” za koji je 2016. godine nagrađena najznačajnijom književnom nagradom u Srbiji koju dodeljuje redakcija nedeljnika NIN.

Dimićeva ima poseban odnos prema Gračanici i ljudima ovde. Na pitanje o zašto svaki pisac u svojim romanima piše o ljubavi i srmti, ona odgovara:

“Svako od nas pita se o smrti. Neko time što neće uopšte da govori o tome i da će da beži od te teme. Mislim, užasnut pred njom. Neko će da kasni na svaki sastanak, to je takođe ekstenzija vremena. U osnovi tog kašnjenja va je uvek iza ćoška strah od smrti. To neka nam kažu psiholozi. Dakle, svi se odnosimo prema smrti na ovaj ili onaj način, u ovom ili onom trenutku ili stalno. Ali, drvimo to, to nas zanima, nas ljude. I ljubav. I svi hoćemo isto, vrlo jednostavno, da te neko voli i da ti tog nekog voliš. E sad, što mi ljudi ne umemo to da radimo, a svi kažemo: “Ja te volim, ja te volim”, a ko zna šta ko podrazumeva pod tim, to je druga stvar. To je izvor nesreće onda u našim životima. Ali, ljubav nas sve zanima i samo da budemo voljeni i da možemo da naučimo da volimo”.

Reditelj i umetnički direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici govori u emisiji i o pisanju svog prištinskog kolege Jetona Neziraja o njegovoj predstavi “Lift: Slobodan šou” i odnosu većinski albanskog stanovništva prema Srbima koji žive na Kosovu.

Comments

Pročitaj još