• Početna>
  • Vesti>

Vučić : Pokušali su da uvedu novi implementacioni plan, odbio sam

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da su juče u Briselu pokušali da uvedu novi implementacioni plan, ali da je on to odbio jer je suprotno svemu onome o čemu su bili govorili.

Na konferenciji za medije na kojoj je govorio o današnjoj tragediji u osnovnoj školi na Vračaru, predsednik Aleksandar Vučić je govorio i o jučerašnjim pregovorima u Briselu.

“Kao što sam govorio bezbroj puta, sve je bio trik da se Srbija navuče da prizna Kosovo i defakto i de jure. Zato je juče prvo bio pokušaj za novi implementacioni plan, a tačka jedan da bude predstavljanje nacrta statuta ZSO, tačka dva da mi njih pustimo u međunarodne organizacije, a tačka tri ZSO. To sam odbio jer je suprotno svemu o čemu smo razgovarali“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, kada su shvatili da to ne može da prođe, pokušali su da na navodno racionalan način rešavaju stvari na severu, gde Aljbin Kurti misli da sa tri odsto glasova može da vlada.

Vučić je kazao i da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj imao korektniji pristup, ali da se plaši da će do sledećeg sastanka “da mu promene mišljenje”.

“Kurti je odbio prelazno rešenje u kome oni 28. maja ne bi zauzimali kancelarije na severu. Mislio sam da je to idealna prilika za Kurtija da se izvuče, a onda sam shvatio da je to plan za proterivanje Srba sa KiM. Način na koji su tretirali žene koje su predstavljale nacrt statuta, način odnosa prema njima, prema damama se tako ne odnosite. Ona bi da se posvađa, pa ne sme, oni dobacuju”, naveo je Vučić.

Ističe da je cela igra bila da se slomi Srbija, koja je uvek spremna za razgovore i dogovore.

“Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost, ali veoma sam zabrinut”, rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, ima i odgovornosti drugih i rekao da je on kriv, jer se posvetio čuvanju mira na KiM.

“Tome da ne ulazimo u rat i ne gubimo hiljade dece. Bio sam posvećen i ekonomskom napretku. Nisam bio dovoljno posvećen suštini društva – vrednosti koje moramo da gajimo. Pokušaću to da ispravim u narednom periodu”, kazao je Vučić.

Comments

Pročitaj još