• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Postignut važan, ali simboličan korak ka formiranju ZSO

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je na sastanku u Briselu postignut “važan, ali simboličan” korak ka formiranju Zajednice srpskih opština, što je, kako je naveo, jedna od dve dobre vesti sa tog sastanka, pored usvajanja Deklaracije o nestalim osobama.

Žozep Borelj je na konferenciji za novinare nakon sastanka na visokom nivou, izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije situacije na severu Kosova i Metohije.

Dodao je da su dve strane uprkos neslaganjima, prihvatile da uskoro započnu pregovore o ZSO.

“Upravljački tim kosovskih Srba je konačno stranama predstavio prvi nacrt o statutu ZSO, koji nije finalan, već polazna tačka. To je u skladu sa članom 7 novog sporazuma. Ovaj nacrt predstavlja važan deo sporazuma”, rekao je Borelj.

“Veoma udaljeni stavovi dve strane o prirodi zajednice”

Istakao je da su veoma udaljeni stavovi dve strane o prirodi zajednice koja treba da bude formirana.

“Nisam očekivao ništa drugo. Bio sam siguran da strane imaju drugačiji stav o prirodi ZSO, ali čak i pored neslaganja, prihvatile su da započnu pregovore o ZSO u bliskoj budućnosti, uzimajući ovaj prvi nacrt kao polaznu tačku”, naveo je visoki predstavnik EU.

Pozvao je obe strane da u tom procesu učestvuju na konstruktivan način, u dobroj veri i da budu spremne da postignu kompromis.

Naveo je da će proces biti inspirisan postojećim evropskim praksama i modelima kojih, kako je rekao, ima mnogo u Evropi.

“U svakoj zemlji možete naći model koji će biti uzet u obzir tokom procesa”, naveo je Borelj.

“Ovi izbori ne pružaju političko rešenje na duže staze”

Govoreći o trenutnoj situaciji na KiM, Borelj je istakao veliku zabrinutost zbog dešavanja na severu nakon nedavno završenih izbora na kojima je zabeležena niska izlaznost.

“Jasno je, uzimajući u obzir veoma nisku izlaznost, da ovi izbori ne pružaju političko rešenje na duže staze. Upravo suprotno, imaju potencijal da dovedu do eskalacije situacije i da potkopaju implementaciju sporazuma. To nije ono što želimo da se dogodi i nadamo se da se to niko ne želi”, poručio je on.

“Lideri prepoznali ozbiljnost situacije na terenu, ali nisu postigli dogovor”

Borelj je pozvao obe strane da pronađu rešenje koje će dovesti do brzog povratka Srba u institucije, koje su napustili u novembru prošle godine.

“Obojica lidera su prepoznala ozbiljnost situacije na terenu. Jasno je da konkretne akcije obe strane moraju da uslede kako bi se izbegla eskalacija”, rekao je Borelj.

Međutim, kako je naveo, lideri večeras nisu uspeli da postignu bilo kakav dogovor po tom pitanju.

“Strah me je da ćemo se možda suočiti sa kritičnom situacijom. Razgovori moraju da se nastave uskoro”, poručio je Borelj.

“Deklaracija o nestalim osobama ne sme da se politizuje”

Pohvalio je današnje usvajanje Deklaracije o nestalim osobama, rekavši da je reč o humanitarnom pitanju koje ne sme da se politizuje.

“Konačno je došlo vreme da se zatvori bolno poglavlje”, poručio je Borelj.

Comments

Pročitaj još