• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Jasno da Priština neće da ispuni obavezu o ZSO – došli smo do zida, nadam se da će se razgovori nastaviti

Foto: RTS, prinscreen

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka u Briselu da je jasno da Priština ne želi da ispuni obavezu o ZSO. Došli smo do zida, istakao je Vučić. Nada se da će razgovori biti nastavljeni i da će se u budućnosti doći do nekih dogovora. U Briselu je usvojena Deklaracija o nestalim osobama, uz izjavu koju je priložio predsednik Vučić, kojom se štiti država Srbija.

Aleksandar Vučić je izjavio posle sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine da su imali “nelake sastanke”.

“Rekao bih da sam veoma zabrinut, jer po ključnom pitanju, pitanju formiranja ZSO, jasno je da Priština ne želi da ispuni obavezu. Meni je jasno, došli smo do zida”, naveo je Vučić.

To je bilo jasno, prema njegovoj oceni, od trenutka kada je predstavljan Nacrt statuta ZSO. “Kada su pokušavali da unize dve žene koje su to čitale, do njihove reakcije posle toga, koja je bila da je to za njih neprihvatljivo, iako se u svim članovima Nacrta jasno poziva na prethodno dogovorene članove”, rekao je Vučić.

Napomenuo je da nema nijedne tačke u kojoj se spominje nešto što već nije potpisano.

Kada je reč o situaciji posle, kako je rekao, sramnih izbora na severu KiM, EU je izašla sa svojim predlogom.

“Ja sam prihvatio, Priština je odbila. Mislim da je veoma važno da prevaziđemo tu situaciju“, istakao je Vučić.

“Nadam se da će u narednoj rundi biti reakcija nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova, nisam optimista, ali mogu da obećam da ćemo dati sve da sačuvamo mir i stabilnost“, poručio je predsednik.

Vučić je rekao da se nada da će razgovori biti nastavljeni i da će se u budućnosti doći do nekih dogovora, a danas smo došli do zida.

“Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. ili je kraj svega. Ne želim da govorim u ime EU, razumeli su u EU dovoljno. Nije moje da govorim u ime Borelja i Lajčaka. Upozoravao sam da će ovo da se dogodi od početka“, kaže Vučić.

Napomenuo je da pre nego što pređemo u budućnost treba ispuniti ono što je dogovoreno u prošlosti.

“Ja se nikad ne radujem kad nema dogovora, dogovor je lepa reč. Pošto niko od nas četvoro nije video mogućnost za dogovor, onda smo se razišli“, kaže predsednik.

Comments

Pročitaj još