• Početna>
  • Vesti>

Brisel, neprijatne scene tokom predstavljanja Nacrta statuta ZSO

Članica Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština Danijela Vujičić rekla je da prištinska strana nije htela da sasluša predstavljanje Nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Koordinatorka Upravljačkog tima za ZSO Danijela Vujičić rekla je novinarima u Briselu da je tokom predstavljanja Nacrta statuta ZSO doživela neprijatnosti.

„Članovi prištinske delegacije, Kurti i Bisljimi stalno su dobacivali, nisu nam dali da govorimo, bili su podrugljivi i bezobrazni, obraćali su nam se sa nipodaštavanjem i predsednik je na to burno reagovao“, ispričala je Vujičićeva.

Ona je rekla da su predstavnici Upravljačkog tima dobili 30 minuta da predstave Nacrt statuta ZSO.

„Prvo što je predsednik rekao kada smo ušle u prostoriju, koleginica Belović i ja, predsednik je rekao: ‘Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije’. Tu je nastao totalni haos, zašto se koristi Kosovo i Metohija, to nije deo Srbije. Već dve nedelje unazad oni vrše veliki pritisak na Upravljački tim“, naglasila je Vujičićeva.

Pozive za sastanak sa članovima Upravljačkog tima prištinski ministar za lokalnu samoupravu upućivao je preko Fejsbuk naloga što, kako je ocenila, pokazuje koliko su ozbiljni kada je reč o Zajednici srpskih opština.

Vujičićeva je napomenula da je u izradu Nacrta uložen veliki trud i da je bio spreman još 2018. godina.

Okvir kojeg su se članovi Upravljačkog tima držali prilikom izrade Nacrta statuta ZSO bila su četiri sporazuma postignuta u dijalogu – dva iz 2013. i dva iz 2015. godine.

Sledeći korak bi, kako je objasnila Vujičićeva, trebalo da bude primena Plana implementacije.

Nacrt statuta ZSO ima devet poglavlja i 67 članova.

Comments

Pročitaj još