• Početna>
  • Vesti>

Petković posle izglasanog predloga na sednici SO da se pusti u saobraćaj most na Ibru: “Nove tenzije i provokacije na račun Srba”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković, saopštio je da su jednostrani i protivpravni potezi, cilj Prištine i Aljbina Kurtija da izazove nove tenzije i provokacije na rašun srpskog naroda na severu Kosova.

” Aljbin Kurti je danas nedvosmisleno pokazao da želi i sanja rat i da čitav sever Kosova i Metohije uvede u sukobe!

On je danas naredio svojoj odbornici Aidi Ferati da na sednicu Skupštine opštine u severnoj Kosovskoj Mitrovici uvrsti tačku dnevnog reda o otvaranju mosta na ibru koji deli severni u južni deo grada i koji predstavlja važan bezbednosni bedem za Srbe na KiM.

Cilj ovog Kurtijevog jednostranog i protivpravnog poteza jeste da dovede do novih tenzija i provokacija na račun mirnog srpskog naroda na severu KiM.

Za to koristi svoje nelegitimne i lažne predstavnike i odbornike na severu Kosova i Metohije. Za ovu odluku glasalo je 11 odbornika iz Prištine, dok je jedan bio uzdržan i jedan odbornik protiv”, saopštio je Petar Petković.

Dodao je da je otvaranje mosta na Ibru deo dijaloga Beograda i Prištine, a ne, kako kaže, lokalnih Kuritjevih nelegalnih gaulajtera.

“O ovom poslednjem ratnohuškačkom potezu Kurtija odmah sam obavestio sve međunarodne prestavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i očekujemo da smire i zauzdaju Kurtija koji sve čini da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština i uništi dijalog u Briselu 2. maja.

Nema napretka ni normalizacije odnosa dok god Kurti povlači ovakve jednostrane poteze kojima ceo sever KiM hoće da uvede u ratno stanje i na zapadu je da takve poteze Prištine spreče”, kaže Petković.

Skupština opštine Severna Mitrovica na današnjem zasedanju donela je, na zahtev odbornice Samoopredeljenja Aide Ferati-Doli, odluku da se nadležnima pošalje zahtev da se omogući sloboda kretanja za automobile na glavnom mostu na Ibru i da se oslobodi prostor oko tog mosta.

Odluka je doneta sa 11 glasova “za”, dok je jedan odbornik bio “protiv”, a jedan “uzdržan”.

Tokom rasprave o ovom pitanju bilo je oprečnih mišljenja. Odbornica Ferati-Doli je istakla da je vreme da se omogući sloboda kretanja preko glavnog mosta i da se on oslobodi za saobraćaj uz obrazloženje da tu odluku treba proslediti Kosovskoj policiji, dok je protiv odluke glasao je jedini srpski odbornik Dušan Milunović, koji je istakao da je odluka preuranjena i da se može tumačiti kao korak ka ujedinjenju Severne i Južne Mitrovice, te izazvati incidente. On je dodao da u trenutnoj osetljivoj političko-bezbednosnoj situaciji to nije pametna odluka lokalne skupštine, prenosi Kosovo Onlajn.

Na kraju je prema pisanju ovog portala izglasan predlog u onom obliku u kom je odbornica Samoopredeljenja podnela zahtev, da se glavni most na Ibru oslobodi za saobraćaj.

Na redovnu sednicu SO Severna Mitrovica, koja je održana danas naša medijska kuća nije bila pozvana.

Comments

Pročitaj još