• Početna>
  • Vesti>

Maratonci rekreativci iz Kosovske Mitrovice uspešno istrčali 36. Beogradski maraton

Foto: Radio Mitrovica sever

Proteklog vikenda, u nedelju 23. aprila održan je 36. Beogradski maraton, najmasnovniji od kada ova manifestacija postoji.

Ovogodišnji maraton okupio je više od 10.500 takmičara, koji su trčali u raznim kategoijama – maraton,  polumaraton, štafetni polumaraton, a organizovana je i Trka zadovoljstva. Novina je i da je ove godine po prvi put organizovana trka na 10 kilometara, koja je okupila najveći broj takmičara.

Ove godine učešće su uzeli i takmičari Asocijacije “Sport za sve” iz Kosovske Mitrovice, rekao je za Radio Mitrovica sever ispred ove organizacije Siniša Trpković.

Kako Trpković objašnjava, trka od 10 metara okupila je najveći broj trkača, jer je ona kako kaže, distanca gde većina takmičara pronalazi sebe i mogu bez velikih izazova da je istrče.

“Druga distanca od 21 kilometra, polumaraton, je zaista nešto veliko i dugo. Trka od 42 kilometara, maratonska trka, je već za profesionalce i malo iskusnije trkače” kaže Trpković.

On ističe da pripreme za maratonsku trku traju deset nedelja, uz poštovanje plana i programa treniranja.

“Prošle godine smo imali Apatin, a to traje nekih deset nedelja ili 70 dana, i ja se često vodim time, da mi je to sasvim dovoljno. Zaista je važno, da se ne opteretimo mnogo i da ne bude nikakvih problema. Jednostavno, svaka trka je za sebe a Apatinska je bila relativno laka staza. Beogradska trka je izuzetno teška, jer ima mnogo penjanja, spuštanja, mostova i ostalih stvari” rekao je on.

Na 36. Beogradskom maratonu je učestvovalo osam mitrovčana, a kako Trpković ocenjuje, staza je bila izuzetno teška i brdovita, što je bio razlog da veliki broj trkača odustane od trke.

“Vreme je bilo sunčano, a nekome to pogoduje, na primer ljudima koji su profesionalci. Ja iskreno više volim da trčim po kiši, ali znamo da na vreme da utičemo ne možemo. Staza je izuzetno teška, kako u ostalim delovima, tako i na Brankovom mostu, ulica Kneza Miloša gde su uzbrdice. Bilo je dosta odustajanja, a vozilo hitne pomoći je radilo non-stop, ali to je zaista normalno za trkače. Kada se prođe ta faza, kada čovek nauči da trči i da štedi snagu, onda svako može da završi trku. Najbolji primer tome mislim da sam ja, sa nekih 92 kilograma, a ako ja mogu sa ovakvom konstitucijom da istrčim, onda mislim da je tu zaista bitna i snaga volje, kao i u svakom sportu” navodi Trpković.

Govoreći o Asocijaciji “Sport za sve”, Trpković kaže da ona postoji od prošle godine, tačnije od aprila 2022. godine, i da je reč o ekipi koja trenutno broji deset članova.

“Mi kao rekreativci često uzimamo učešće u trkama. Naši članovi mogu da budu svi rekreativci. Pozivam ljude da dođu i budu deo naše ekipe, jer je izuzetno lepo baviti se rekreativnim sportom” rekao je Trpković.

On je najavio održavanje Memorijalne šetnje u znak sećanja na Slavka Čebešeka, koja će bizi održana krajem maja meseca.

Comments

Pročitaj još