• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje Svetskog dana plesa na Fakultetu umetnosti: Priča se priča i pokretom, bez reči…

Foto: Radio Mitrovica sever

Studenti Dramskog odseka Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištii sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležili su večeras Svetski dan plesa.

U prostorijama Galerija FU u Kosovskoj Mitrovici, studenti su pod budnim okom svojih profesora izveli bogat koreografski program. U prograu su učestvovali članovi Ansambla narodnih igara i pesama „Venac“ iz Gračanice.

Ujedno, prikazano je i par tematski prigodnih kratkih filmova.

Prof. dr Vera Obradović kaže da je uzbuđenje veliko i da je ovako sadržajan i ozbiljan program, rezultat višegodišnje, odlične saradnje sa „Vencem“.

“To zajedništvo je donelo još jednu novu, dodatno lepu energiju. Naravno, studenti su uvek uzbuđeni kada pripremamo Dan igre i nekako se ceo fakultet angažuje, a sada naravno i Venac – da uspemo u svojoj realizaciji. Želim svima njima da se zahvalim, kao i mojim studentima koji daju sve od sebe da bi delovali kao pravi igrači na sceni, a ne samo kao glumci” kaže Obradović.

Koreografske tačke su bile raskošne i šarolike, a pokret je, kako kaže Miloš Cile Mitić, dovoljan da se ispriča svaka priča.

“Upravo to je jedan dokaz i pokazatelj na ovaj Svetski dan igre da se kroz pokret, bez reči, može ispričati svaka priča – i tužna i vesela i tragična i mi se time pre svega bavimo i zato i sarađujemo sa fakultetom i sa ovim ljudima koji to rade kroz pedagogiju i edukaciju mladih, a nikad ni nama profesionalcima nije na odmet da naučimo nešto novo. I ples je nešto što nas kroz vekove i u najtežim momentima čini srećnim. Tako da je to esencija igre – da li je ona moderna, tradiconalna, obredna, kakva god ili ova umetnička, svejedno” priča Mitić.

I student su bili zadovoljni.

“Za mene lično, ples je sloboda, gde ne moram ni najmanje da mislim kako se osećam, šta treba da kažem, gde treba da idem, ko sam ja, sve to nestane u trenutku kada zaigram” – kazala je studentkinja druge godine glume, Anastasija Rančić. 

“Da, slažem se sa koleginicom. Prvo što sam pomislila – to je oslobađanje. Slobodno se čovek oseća, ne razmišlja ni o čemu, prenosi ono što u trenutku oseća najviše što može i mislim da to prija” – dodala je takođe studentkinja druge godine glume, Natalija Knežević.

Plesni komitet Međunarodnog pozorišnog instituta 1982. godine doneo je odluku da se 29. april obeležava kao Svetski dan plesa u znak sećanja na Žan-Žorža Novera (1727-1810), tvorca modernog baleta, koji je rođen upravo na ovaj dan.

Comments

Pročitaj još