• Početna>
  • Vesti>

Komitet ministara SE prihvatio prijavu Prištine, zahtev za članstvo prosleđuje se Parlamentarnoj skupštini

Foto: Getty images

Komitet ministara Saveta Evrope, koji ima 46 država članica, na današnjoj vanrednoj sednici odlučio je da se zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Komitet ministara SE na današnjoj sednici odlučio je da se pokrene procedura za razmatranje zahteva Prištine za prijem u tu organizaciju, a protiv predloga glasali su Mađarska, Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdzan, Gruzija i Srbija, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova. Uzdržani su bili BiH, Grčka, Slovačka, Moldavija i Ukrajina.

Zeleno svetlo su dale 33 zemlje, među kojima su iz regiona Crna Gora, Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska, Albanija.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala objavila je na Fejsbuku da je za odluku Komiteta ministara glasalo više od dve trećine članica.

Gervala je ocenila da odluka predstavlja “istorijski korak za Kosovo”, možda i, kako je navela, najvažniji od kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost.

“Ovom odlukom završena je važna etapa ka punopravnom članstvu”, navela je Gervala.

Zahvalila je zemljama koje, kako je navela, iako formalno nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, nisu blokirale njegovo članstvo, ne navodeći o kojim državama je reč.

Posebno je zahvalila SAD koje su se, kako je navela, ponovo pokazale kao najvažniji saveznik Prištine i podržale je u dijalogu sa velikim brojem država članica Saveta Evrope.

“Mnogo posla ostaje da se uradi. Proces članstva je dug i pun izazova”, rekla je Gervala i istakla da će na kraju procesa Priština “zauzeti mesto koje joj pripada kao članici Saveta Evrope”.

Comments

Pročitaj još