Akvarijusova Umetnička rezidencija od 3. do 13. maja

Od 3. do 13. maja 2023. godine u Kosovskoj Mitrovici održaće se prva Mitrovička umetnička rezidencija u organizaciji „Akvarijusa“.

Rezidencija okuplja stvaraoce iz regiona koji neguju interdisciplinarni savremeni umetnički izraz u oblasti književnosti, likovnih umetnosti, fotografije, filma i muzike. Rukovodeći se kriterijumima koji bi trebalo da obezbedi multimedijalni karakter umetničke rezidencije, selektorski tim je od neočekivano velikog broja prijava na konkurs, odabrao sledeće autore (azbučnim redom): Fatmir Brežanin, Sanja Vasić, Kristina Kljajić, Nikolina Nikolić, Konstantinos Petrović, Igor Stanoeski, Stefan Stevanović, Ksenija Ćuk, Aida Camović. Njima će se tokom trajanja rezidencije pridružiti i lokalni stvaraoci.

Umetnički rezultati stvoreni na rezidenciji biće predstavljeni u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ 13. maja 2023. godine, kada će biti prikazani i filmovi nastali na radionicama dokumentaristike koje je u „Akvarijusu“ prethodnih meseci vodio reditelj Miloš Tomić.

Tokom trajanja umetničke rezidencije predviđen je raznolik umetnički program (koncerti, književne večeri, tribine, radionice), a gosti „Akvarijusa“ biće ostvarene i priznate ličnosti iz sveta kulture i umetnosti, između ostalih muzički umetnici Katarina Pejak (Francuska), Ana Protulipac, Valentino de Vasko (Peru), likovni umetnik Vuk Đurić, reditelj Miloš Tomić, književnik Nenad Glišić, antropolog Aleksandar Pavlović…

Svi događaji organizovani tokom Mitrovičke umetničke rezidencije biće otvoreni za posetioce, a programi će biti realizovani u prostoru Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ i u dvorištu DKC „Kaktus“.

Mitrovička umetnička rezidencija organizovana je u okviru programske celine „Art terapija za sve“ koju podržava UNMIK.

Comments

Pročitaj još