• Početna>
  • Vesti>

Stano: Imperativ da se Srbi vrate u lokalne institucije na severu

Foto: EU

Portparol Evropske Unije Peter Stano je izjavio da je imperativ da se Srbi vrate u lokalnu upravu, policiju i pravosuđe, i da je potrebno da obe strane odigraju ulogu u tome.

On je istakao da i Beograd i Priština imaju obavezu da daju prioritet povratku Srba u lokalne institucije, ali i da istovremeno postignu dogovor o putu u budućnost koji će biti inkluzivan, pravedan, demokratski i miran, prenosi RTV21.

“Veoma je razočaravajuće što je Srpska lista koja predstavlja kosovske Srbe odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april u četiri opštine na severu, uprkos činjenici da su izbori pomereni od decembra za april i da je rok za kandidaturu istekao. Osigurati da se izbori održe u mirnim uslovima je od suštinskog značaja i EU poziva sve strane na suzdržanost”, rekao je Stano.

Portparol EU je rekao da je postignut mali napredak po pitanju povratka Srba u institucije, uprkos tome što su se EU i njeni partneri obavezali da će obe strane ispuniti svoje obaveze prema sporazumu.

Prema Stanovim rečima, sporazum postignut u Briselu i aneks za njegovu implementaciju dogovoren u Ohridu otvaraju put svestranoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Comments

Pročitaj još