• Početna>
  • Vesti>

Izložba “Profesoru Đorđu Tasiću u slavu” na Filozofskom fakultetu: Velikan pravnih i socioloških nauka

Foto: Radio Mitrovica sever

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici večeras je otvorena izložba „Profesoru Đorđu Tasiću u slavu“ .

U holu Filozofskog fakulteta održano je i predavanje, na kojem su posetioci mogli da čuju o liku i delu Đorđa Tasića, a koje su priredili prof. dr Uroš Šuvaković i Tomislav Simonović autor izložbe. Prisutne je pozdravio dekan Filozofskog fakulteta Zvezdan Arsić.

Na izložbi se mogu videti novine i časopisi u kojima je Đorđe Tasić objavljivao, kao i njegove fotografije, fotografije njegove kuće, porodične fotografije, njegova dela kao i doktorska disertacija.

Đorđe Tasić je velikan pravnih i socioloških nauka, tako da dok je za pravne nauke on zapravo uradio sintezu dogmatskog i normativnog metoda, za sociološke nauke on je prvi koji je primenio sociološki metod u pravnim naukama, istakao je prof. dr Uroš Šuvaković.

„Time je dao značajan doprinos zasnivanju sociologoije prava kod nas. Đorđe Tasić je osnivač Srpskog sociološkog društva 1938. godine i osnivač i prvi glavni urednik časopisa „Sociološki pregled“ koji je osnovan takođe iste godine. Tada je pokrenuta institucionalizovana akademska naobrazba ljudi iz oblasti sociologije. Do tada se, oni koji su se bavili sociologijom, nisu uglavnom bavili na sistematičan i organizovan način, niti je postojala nastava sociologije. Đorđe Tasić je prvi koji je predavao opštu sociologiju na Pravnom fakultetu u Beogradu školske 1940/41 godine, neposredno pred rat“ rekao je Šuvaković.

Đorđe Tasić je značajan i po tome što jer je bio istaknut antifašista a streljan je 1943. godine na Beogradskom sajmištu, dodaje Šuvaković.

„Pao je kao žrtva fašizma jer se na sve načine trudio da pomogne Narodnooslobodilački pokret i zaštiti studente od zla fašizma koje se tada nadvijalo nad našom zemljom. Njegov značaj je velik i za pravo i za sociologiju, i ima zasluženo mesto u našoj istoriji“ rekao je on.

Prof. dr Šuvaković smatra da je izložba korisna jer, kako kaže, studenti treba da uče ne samo istorjiu socioloških ideja i zapadne teoretičare, već i da uče i kako se razvijala sociologija naših krajeva.

Autor izložbe Tomislav Simonović kaže da je sama ideja o održavanju izložbe posvećene Đorđu Tasiću potekla od prof. dr Uroša Šuvakovića i prof Jovice Trkulje ispred Sociološkog društva Srbije a da je realizovana na osnovu bogate zaostavštine njegovog oca, Riste Simonovića.

„Oni su prošle godine organizovali međunarodni skup posvećen Đorđu Tasiću na Pedagoškom fakultetu u Vranju, i znali su da ja posedujem dobru zaostavštinu svog oca Riste Simonovića o Đorđu Tasiću, zato što je moj otac bio njegov student, da bi prisustvovao demonstracijama koje su često održavane, jer je u to vreme Tasić branio studente. Nije dozvoljavao da budu hapšeni, odvodio ih je na Pravni fakultet jer policija tamo nije mogla da ih hapsi, i to se svidelo mom ocu. U to vreme boraveći u Vranju, moj otac je ostao u vezi sa Tasićem preko pisama, i velika vrednost ove izložbe je što je na njoj prikazan origanalni rukopis prepiske sa mojim ocem“ ističe Simonović.

Nakon Vranja, Kosovska Mitrovica je drugi grad u kojem je ova izložba otvorena.

Organizatori izložbe su Filozofski fakultet prištinskog univerziteta i Srpsko sociološko društvo – ogranak za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još