Potpisan akt o liberalizaciji viznog režima za Kosovo

(Foto Tviter @EP_President)

U Strazburu je potpisan pravni akt Evropske unije za liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i švedska ministarka Džesika Rosvalt, za i u ime predsedavajućeg EU, potpisale su pravni akt kojim se na listu zemalja, kojima nije potrebna ulazna viza za zemlje Zapadne Evrope, dodaje i Kosovo.

Reč je o međuinstitucionalnoj proceduri nakon što je juče Evropski parlament ratifikovao odluku o ukidanju viznog režima za građane Kosova.

Objavljivanjem u Službenom glasniku EU koje sledi za dvadesetak dana, odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Holandski poslanik u Evropskom parlamentu Tijs Rojten je na zajedničkoj konferenciji za medije sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, održanoj nakon potpisivanja odluke, rekao da će građani Kosova od 1. januara 2024. godine moći da putuju bez viza u šengenski prostor. On je nazvao “nepravednim i nerazumnim” odlaganje bezviznog režima za Kosovo koje je naporno radilo i ispunilo kriterijume pre mnogo godina”.

Bisljimi je naveo da od januara neće više biti “hiljade izgubljenih prilika” za građane Kosova. On je rekao da se ova odluka prvenstveno odnosi na građane, ali i na to da “Kosovo bude bliže EU, ali i da EU bude bliže Kosovu”.

On je dodao da će vlasti pokrenuti kampanju podizanja svesti o ograničenjima koja dolaze s liberalizacijom viznog režima.

Bisljimi je bio na ceremoniji potpisivanja zajedno sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom Švarc.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola je na svom Tviter nalogu napisala “potpisano, zapečaćeno, dostavljeno”., nakon potpisivanja pravnog akta Evropske unije za liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

“Ponosni trenutak za Evropski parlament, zato što smo danas dali naše konačno zeleno svetlo za viznu liberalizaciju za Kosovo. Ovo će olakšati život ljudima na Kosovu – da putuju, posluju, produbljuju vezu sa Evropljanima”, navelaje ona.

Comments

Pročitaj još