• Početna>
  • Vesti>

Petar Petković prisustvovao ponoćnoj Vaskršnjoj u manastiru Visoki Dečani

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković prisustvovao je ponoćnoj Vaskršnjoj liturgiji koju je u manastiru Visoki Dečani služio iguman Sava Janjić sa sveštenstvom.
Liturgiji u Dečanima prisustvovali su i čelnici i članovi Predsedništva Srpske liste, predvođeni predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednicima Igorom Simićem i Daliborom Jevtićem.
Čestitajući vernicima najveći pravoslavni praznik Vaskrs, Petković je poručio da je važno da sačuvamo mir, ali i da nastavimo da ekonomski snažimo srpski narod u pokrajini koji je na Kosovu i Metohiji svoj na svome.

  • Ovde pod svodovima Visokih Dečana koji su pod patronatom Svetog kralja Stefana Dečanskog čestitam srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i svim pravoslavnim vernicima najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs uz radosni poklič “Hristos Vaskrse”! Od prvog igumana Dečana pa do sadašnjeg oca Save prošlo je sedam vekova i toliko ovaj prelepi manastir sa srpskim narodom ovde dočekuje Vaskrs. I ove godine srpski narod na Kosovu i Metohiji i naša Srpska pravoslavna crkva dočekuju Vaskrs uz brojne izazove. To su izazovi i za državu Srbiju, ali nadamo se da ćemo sačuvati mir i da ćemo uspeti da ostvarimo normalizaciju odnosa koja je preko potrebna i Srbima i Albancima. Odavde želim da poručim da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svoj na svome i da će, kao što je sedam vekova proslavljao Vaskrs ovde u Visokim Dečanima, tako i u godinama i vekovima koji su pred nama proslavljati ovaj najradosniji praznik – istakao je Petković.
    On je posebno podvukao podršku i pomoć države Srbije srpskom narodu na KiM.
  • U ove radosne dane država Srbija je zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću uspela da dodatno pomogne naš narod u pokrajini i da Srbi vide da je država Srbija uz njih i da ih nikada neće ostaviti. To smo pokazali i kroz poseban investicioni program od 30 miliona evra i otvaranje 800 novih radnih mesta i druge važne projekte, ulaganje u infrastrukturu, što će omogućiti da se srpske sredine i dalje razvijaju – poručio je Petković koji je istakao i važnost očuvanja Visokih Dečana.
  • Važno je napomenuti da je i dalje ovaj naš biser svetske kulturne baštine najugroženiji manastir u Evropi i da Priština i dalje odbija da vrati 24 hektara zemlje manastiru, iako su njihove najviše pravne instance donele odluku pre sedam godina o tome. I dalje nam se skrnave hramovi, groblja i progoni naš srpski narod. Uprkos svemu, mi ćemo čuvati naš narod na Kosovu i Metohiji kao što je to više puta ponovio predsednik Vučić i brinućemo se da sačuvamo mir i osiguramo bezbednost za naš narod na ovim prostorima – zaključio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM danas će, na vaskršnje jutro prisustvovati proslavi Vaskrsa i u manastiru Draganac, gde će se družiti sa najmlađima i mališanima deliti vaskršnja jaja.

Comments

Pročitaj još