• Početna>
  • Vesti>

Mediji: EULEX – Razmatramo povećanje patrola kod Bistričkog mosta, situacija na severu i dalje krhka

Foto: Euleks

Misija EULEX na Kosovu razmatra povećanje prisustva patrola u zoni Bistričkog mosta na severu, u bližoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR-om.

Oni smatraju da je situacija na severu Kosova i dalje krhka i da je tenzija porasla nakon što su Srbi napustili kosovske institucije.

„Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje je krhka, jer se nastavlja bezbednosni i vakuum vladavine prava koji je nastao nakon ostavki policijaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja srpske nacionalnosti. U svetlu poslednjeg incidenta, razmatramo mogućnost povećanja naših izviđačkih patrola u okolini Bistričkog mosta, a u bližoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR-om“, navode iz EULEX-a.

Oni su naveli da jedinica, koju čini 105 poljskih oficira i formirana rezervna policijska jedinica (NFPU), koju čine 24 italijanska i 5 litvanskih žandarma, vrše mobilne izviđačke patrole 24/7, radeći u smenama.

„Pored toga, policijska jedinica EULEX-a i rezervna jedinica patroliraju pešice u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku“, kažu iz EULEX-a.

Situacija se na severu Kosova nakon ranjavanja Srbina zaoštrila.

Zbog ovog slučaja, četiri policijska službenika su suspendovana iz Kosovske policije.

U međuvremenu, juče su kod Bistričkog mosta Srbi održali protest, tražeći odlazak specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa.

Comments

Pročitaj još