Abazović i Kurti potpisali sporazum o avio saobraćaju

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović i kosovski premijer Aljbin Kurti su u Prištini potpisali sporazum o avio saobraćaju između Kosova i Crne Gore. Nakon kraćih izlaganja, oni nisu odgovarali na novinarska pitanja.

“Dolazimo sa porukom mira, pomirenja”, kazao je Abazović i dodao da je u Prištini doživeo izuzetno toplu dobrodošlicu. Na Kosovu, osim njega, borave još tri ministra Vlade Crne Gore.

Abazović je rekao i da su Kosovo i Crna Gora primer “dobre saradnje” i naglasio da “bez obzira na političke promene u Crnoj Gori, ova država ima isti odnos prema Kosovu”.

Aljbin Kurti se zahvalio Crnoj Gori što je među prvima 2008. priznala Kosovo, ali i što je pružala utočište raseljenim Albancima tokom sukoba.

Na sastanku je bilo reči o bilateralnoj saradnji, a kao najvažniji su ocenjeni projekti izgradnje puteva Dečani – Plav i Peć – Rožaje. 

Abazović je pozvao građane Kosova da i ove godine letuju u Crnoj Gori i da to ne čine samo u Ulcinju, već da posete i druge destinacije. Premijeri su naglasili da je prošla godina bila vrlo uspešna po pitanju trgovinske raazmene.

Kurti je kazao da potpisani sporazum o avio saobraćaju omogućava građanima nove mogućnosti po pitanju slobode kretanja i naglasio da će se ubuduće putovati 15 minuta od Kosova do Crne Gore. Podsetimo, do sada između Kosova i Crne Gore nije bilo komercijalnih letova.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović boravi u prvoj poseti Kosovu.

Postićanje sporazuma između BG i PR dobar za sve

Sinoć je u Prištini ocenio da je sporazum između Kosova i Srbije postignut u Briselu i Ohridu, kako je rekao, dobar za sve u regionu.

„Postizanje sporazuma između Kosova i Srbije ima izuzetno dobre implikacije za sve u regionu. Razumem da je to pitanje između dve države i mi nemamo ambiciju da tu ulazimo i da se mešamo, niti je to na nama“, rekao je on u intervju za TV Klan Kosova.

Dalje je rekao da bi bilo jako dobro da se postigne konačan dogovor.

„Kao neko ko je zaista prijatelj, brat, kao neko ko ih voli, mislim da bi bilo sjajno da se postigne konačan dogovor. Bila bi velika korist za sve“, nastavio je on.

Govoreći o odnosima sa Rusijom rekao je da su sve ruske diplomate sem ambasadora proglasili personom „non grata“.

„U Crnoj Gori je ostao samo ruski ambasador. Nemamo više koga da proglasimo non-grata (nepoželjnom osobom)“, kazao je on.

Ocenio je da je veoma zadovoljan uspehom koji je postigao tokom dve i po godine vlasti i dodao da je spreman za još jedan mandat, ali je za to još rano govoriti. Rekao je da je istovremeno spreman da ode u opoziciju ili (političku) penziju.

Bio sam siguran u Đukanovićev poraz, ali ne i u ovoliku razliku

Govoreći o izboru Jakova Milatovića za predsednika Crne Gore, kazao je da je poraz Mila Đukanovića, poraz vlasti koju je odlikovala „korupcija, ratni zločini, izuzetno bogatstvo saradnika i njegove porodice i siromaštvo naroda“.

„Iskreno govoreći, razlika u glasovima je bila neočekivana čak i sa moje strane. Bio sam siguran u njegov poraz, ali ne i ovu razliku, zaista, ni najveći optimisti to nisu predvideli“, rekao je Abazović.

Dodao je da se geopolitička pitanja Crne Gore neće menjati, jer prema njemu, imaju jedan cilj, a to je da Crna Gora uđe u Evropsku uniju.

„Ne možemo u EU ako ne poštujemo pravila koja se odnose i u spoljnoj politici. Mi smo zemlja čija je spoljna politika 100 odsto kompatibilna sa spoljnom politikom EU“, rekao je Abazović.

On je u četvrtak doputovao u trodnevnu posetu Kosovu tokom koje će se susresti sa najvišim zvaničnicima Kosova, gradonačelnikom Prištine, liderima opozicionih stranaka i posetiti verske i kulturne objekte.

Comments

Pročitaj još