• Početna>
  • Vesti>

Završen sastanak u Raški, pet zaključaka Vladi na usvajanje

Foto Instagram (buducnostsrbijeav)

„Predložićemo Vladi, ako ste saglasni, da donese zaključke – traži se hitna reakcija EU, drugih organa i institucija u svetu kako bi Priština momentalno prekinula kršenje sporazuma o registarskim tablicama i omogućila potpunu i ničim ometanu slobodu kretanja Srbima koji koriste legalne i legitimne tablice Republike Srbije. Tražimo samo da Priština postupi u skladu sa sporazumima iz dijaloga“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na kraju razgovora sa predstavnicima srba sa Kosova i Metohije.

Zahtev pod brojem dva je da hitno bude formirana Zajednica srpskih opština i to u skladu sa četiri sporazuma postignuta tokom dijaloga.

„To je apsolutni preduslov za sve dalje korake u dijalogu. Takođe, to je uslov za povratak Srba u institucije i njihovo bilo kakvo političko delovanje“, dodao je.

Treći zahtev jeste povlačenje specijalne jedinice Kosovske policije sa severa, podvukao je Vučić.

Naglasio je da “država Srbija neće ići protiv Srpske liste i svih onih koji su protiv izbora”.

„Tražićemo da se izbori na severu Kosova održe posle formiranja ZSO“, rekao je predsednik Srbije.

Pod pet, kako je rekao, Republika Srbija će preduzimati sve zakonite ekonomske, političke i druge mere kako bi osigurala zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava građanima na KiM.

Odredbe ovog zaključka su obavezne za sve funkcionere i pregovarački tim, dodao je na kraju svog izlaganja Vučić.

„Obezbedite da ljudi već od 10. juna dobiju ova primanja. Imam ja odakle, možeš 20 miliona da prebaciš bez rebalansa… Imaš i ti, dobro“, rekao je ministru finansija Siniši Malom.

Comments

Pročitaj još