• Početna>
  • Vesti>

Vučić na sastanku sa Srbima sa KiM: Došao sam sa spremnim zaključcima, imamo nekoliko mera

Foto: Tanjug

U situaciji koja postaje sve teža usled napada, hapšenja i drugih pritisaka, politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije ponovo su se sastali u Raški sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanku prisustvuje predsednica Vlade Ana Brnabić i članovi kabineta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Rašku, na sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, došao sa spremnim zaključcima koje je pripremio sa premijerkom, ministrima i Kancelarijom za KiM i naveo da je za Srbe na KiM izdvojena dodatna pomoć od 28 miliona evra, koji će odmah biti na raspolaganju.

Vučić je na početku sastanka rekao da će nakon razgovora o socio-ekonomskim merama razgovarati i o političkoj i bezbednosnosj situaciji na celom KiM i, u skladu sa tim šta Srbi na sastanku budu govorili, napraviće zaključke.

Kako je naveo, ukupno je predviđeno 28 miliona evra mimo svega što je već oporedeljeno i ta će sredstva odmah biti na raspolaganju.

Predstavio je nekoliko mera, od kojih je prva povećanje privremene naknade, u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra.

“Druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade. Ukupno oko 5.606.000 evra je opredeljeno za ovo, jer imamo lica sa visokom i višom spremom koji će dobiti naknade od 45 i 80.000 dinara”, rekao je Vučić.

Kao treću tačku izdvojio je unapređenje rada zdravstvenih ustanova gde će biti zaposleno 50 novih lekara i 50 medicinskih sestara, što je sa dodatkom oko dva miliona evra mera, kako bi se sačuvali zdravstveni radnici na KiM.

“Tačka četiri je podsticaj mladim bračnim parovima sa 50.000 za prvorođeno dete. Nemamo nižu stopu nataliteta na KiM. Ovim dodatno pojačavamo i podstičemo rađanje dece”, rekao je on.

Vučić je rekao da je peta mera za ulaganje u razvoj privredne delatnosti i ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa kroz nabavku mašina, opreme i obrtnih sredstava.

“Tu sredstva idu iz budzeta ministarstva privrede, podrška novosnovanim i postojećim preduzetnicima, kao i mikro i malim privrednim društima, koja su registrovana u APR, a posebno za žensko preduzetništvo, čiji je osnovač i zaonski zastupnik žena. Tu je minimalni iznos subvencije 100.000 dinara, a maksimalni 600.000 dinara, što za male firme može da bude od velikog značaja. To je dodatnih 1,282 miliona evra”, naveo je Vučić.

Rekao je da je šesta mera za razvoj poljoprivredne delatnosti, kroz nabavku opreme, mašina, sadnica, stočnog fonda, pčela i pčelarske opreme.

“I tu ćemo da uložimo 200 miliona, odnosno 1,709 miliona evra. Dodatno za otklanjanje posledica nastalih usled obilnih padavina zbog izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, ukupno 2,56 miliona. Zatim za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica i putnih objekata 6,83 mililna evra. Izgradićemo i bazene u Gornjem Kuscu, što je 1,025 miliona evra”, naveo je Vučić.

Ukupno smo predvideli čak 28 miliona evra, mimo svega što smo do sada izdvojili i opredelili za KiM, poručio je Vučić Srbima sa KiM i dodao da će ta finansijska sredstva biti odmah na raspolaganju.

Vučić je na početku zamolio da u diskusiji učestvuju ljudi sa KiM, a sve ostale da prate i da ne učestvuju u raspravi.

“Naša politika mora da bude politika mira“

Predsednik Vučić izjavio je da je politika Srbije politika mira i pokušaja normalizacije odnosa sa Albancima, iako oni to ne žele.

Vučić to rekao odgovarajući predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću koji je predsednika zamolio da sasluša Srbe sa KiM, pa tek onda da budu donete odluke.

“Naša politika bi morala da bude politika čuvanja mira. Znam da to nije popularno kod vas, ali naša politika mora da bude i pokušaj normalizacije odnosa sa Albancima. Znam da oni to ne žele i da im je jedini cilj da ih priznamo, a onda da nas oteraju. To je njihova politika”, rekao je Vučić na sastanku sa Srbima sa KiM u Raški.

Rakić je pre toga rekao da današnji susret smatra nastavkom prošlonedeljnog sastanka na kome se nisu usaglasili sa odlukama koje su donete.

“Molio bih vas pre odluke, da saslušate ljude ovde, pa ćemo onda izaći sa odlukama koji su u interesu Srbije, pre svega srpskog naroda”, rekao je Rakić.

“Važno jedinstvo, odluke koje se danas donesu treba svi da poštuju“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i na poštovanje odluka koje se na današnjem sastanku budu donele.

“Znam da ste doneli odluku da ne izlazite na izbore. Pozivam sve na KiM da budu jedinstveni. Poziv svima da onako kako donesete odluku da se svi ponašaju i poštuju”, rekao je Vučić u Raški, na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM.

Dodao je da lokalni izbori u četiri opštine na severu KiM znače da se 99 odsto građana ne pita ništa i ironično primetio da je to “valjda demokratija koju, ako ugrozimo, bićemo tirani i rušimo stabilnost na Balkanu”.

“Biće vam Kurti gradonačelnik Severne Mitrovice, ali bolje da stvari budu očigledne i da nikoga ne foliraju, da ne glumataju da su najdemokratskija država na jugoistoku Evrope”, rekao je Vučić.

Naveo je da je veliki problem i sa tablicama i da je Beograd juče u Brisel uputio više nego komprimisni predlog tim povodom.

“Ako to ne prihvate, ne mogu da kažem da ćemo sprovoditi recipročne mere, ali ćemo da provodimo mere koje će praviti značajan odgovor onoj strani koja koristi silu i represiju da maltretira naše građane pre svega na severu KiM”, rekao je Vučić.

Podsetio je na izjave zvaničnika iz Prištine koji kažu da neće biti ZSO, ali i da u sporazumu iz 2015. piše da Srbija ima pravo finansiranja ZSO i da bi to mnogo značilo za naš narod u Štrpcu, Leposaviću, Zubinom Potoku…

Dodao je da nije tajna da su nam ruke delimično vezane, ali da moramo da se borimo.

“Jedini cilj Prištine provokacije kako bi Srbiju uvukli u sukob sa NATO“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jedini cilj Prištine da isprovociraju Srbe kako bi sebe predstavili kao žrtve i “Zelenskog” i uvukli Srbiju u sukob sa NATO.

“Jedinj njihov cilj je da se izvrši što više i što snažnije provokacije da bi mogli sebe da predstave kao nekakvog ugroženog Zelenskog i da nas uvedu u sukob sa NATO, a onda oni da oslobdađaju ceo svet od, kako kažu, ruskih slugu. To je ceo smisao svega što rade”, rekao je Vučić.

Takođe, istakao je da mi možemo samo na sebe da se oslonimo.

“Na svoju Srbiju, ni na koga više, niti ko može da nam pomogne i da hoće, a ne vidim ih mnogo da su stali u red da nam pomognu, svi zajedno, kao i 1999. i mnogih drugih godina”, naglasio je Vučić.

Zamolio je Srbe da mu zato otvoreno kažu šta može država Srbija još da uradi za njih.

Prethodno je supruga ranjenog Milana Jovanovića, Marina, u razgovoru sa Vučićem rekla da je majka troje maloletne dece i da prolazi kroz najteže momente u životu i zapitala zašto su pucali u nevinog čoveka.

Kazala je da su milimetri odlučivali da li će ostati bez muža, a njihova deca bez oca.

“Zašto su nas napali, šta smo mi skrivili, decu ne mogu da smirim, ćerka ima tri godine, svako jutro plače i traži oca i šta da joj kažem”, zapitala je Marina Jovanović.

Kaže da je juče bila na mestu gde se sve dogodilo i pokrenula peticiju da se uklone svi specijalci sa KiM.

“Želim da zahvalim vama, državi Srbiji koja mi je pružila pomoć i podršku u ovim teškim trenucima. Samo želim da vas pitam, još koliko krvi treba da se prolije da bi se rešilo ovo stanje na KiM. Ja sam izbeglica sa KiM, sa 12 godina sam izbegla iz Obilića i sada to sve doživljavaju moja deca, kao što sam ja nekada”, rekla je Marina.

Vučić je kazao da poruči deci da će tada uskoro da im se vrati i da ga pozdravite u poželi mu od svih prisutnih brz oporavak.

“Na vaše pitanje, još koliko krvi mora da se prolije – sve vreme što radimo i pokušavamo jeste da ne bude krvi. Pitam se samo da li neko misli da sam glup i lud i da ne razumem da će i danas aplauze da dobijaju samo oni koji će da će da drže opravdano radikalne i ostrašćene govore, jer više ne mogu da trpe ništa. Samo da kažem svima koliko je situacija teška, kada sam rekao ako bi formirali ZSO da bih molio ljude da se vrate u institucije je bi bilo više bezbednosti za naše građane. Ali, kada sam to u Beogradu predložio na sastanku video sam uz nevericu da će formirati ZSO i gotovo jednodušno odbijanje od svih nosilaca funkcija, od pravosudnih do policije, bukvalno niko neće ništa da ima sa kosvoskim institucijama”, rekao je Vučić.

Naveo je da će biti još mnogo problema i da stvari neće biti lake.

“Ali ćemo da se borimo i pokušamo da sačuvamo ljude. Kažite mi vi svako u svom govoru, šta očekujete od svoje države Srbije, ne da stalno nešto visi u vazduhu kao da nešto nismo želeli da uradimo i pomognemo”, poručio je Vučić.

Kazao je da kada je kada je bio u poslednji put u Raški kada je molio Srbe da uklone barikade, da su svi bili protiv.

“Ali da ih nismo sklonili, pitanje je ko bi danas, ma koliko vi to meni zamerali, ko bi danas bio živ, a ko ne bi i od vas prisutnih, a da li bismo imali više slobode, veliko je pitanje. Kupili smo mir i još neko vreme. Vaš suprug nije kriv i nije zgrešio ništa. Razularena banda koja laže da je pucala jer su bili nervozni, to rade po nalogu, jer su provokacije jedini njihov cilj”, naveo je Vučić.

Predsednik Sportoskog saveza KiM Goran Kovač iz Kosovske Mitrovice je rekao prethodno da se vrši veliki pritisak na sportiste na KiM i da je sada situacija još mnogo gora, ali da im je sada preko potrebna druga vrsta pomoći.

“Predlažem da svi savezi i ministarstvo stanemo iza zajedničke izjave i da se ona prenese Međunarodnom olimpijskom komitetu i drugim međunarodnim sportskim organizacijama, kao i svi savezi da pošalju svojim krovnim organizacijama, da vide kakva se represija sprovodi nad sportistima na KiM. Takođe, moram da vas upoznam predsedniče, da pojedini savezi u Srbiji prave se nemi i dok nama brane svaku vezu sa državom Srbijo, oni dozvoljavaju kosovskim sportistima da se nesmetano kreću po državi Srbiji i takmiče. Apelujem da svi predsednici saveza dođu dole i podrže narod na KiM”, poručio je Kovač.

Kovač je rekao da se u protekle 24 godine nijedan klub nije učlanio u kosovske saveze i da to nikada neće prihvatiti.

“Kurti insistira na izborima na severu da ne bi formirao ZSO“

Predsednik Vučić kaže da premijer privremenih prištinskih insistitucija Aljbin Kurti insistira da se održe izbori na severu KiM kako bi gradonačelnici, a na kojima će, kako je rekao, učestvovati Kurtijeva i Tačijeva stranka, bili iz tih partija, te da onda kažu da te opštine na severu ne žele da budu deo Asocijacije srpskih opština.

Vučić je kazao i da na taj način Kurti, koji ne želi da formira ZSO, želi da kupi dodatno vreme.

“Ono što ljudi u Srbiji treba da znaju da smo videli kod ljudi sa KiM da su i zabrinuti i uplašeni, a naši ljudi su sve samo ne kukavice. Mi smo se do sada trudili uvek i u svakom trenutku da pokažemo dobru volju i da sacuvamo mir i time da osiguramo bezbednost za nasa narod”, rekao je Vučić.

Nažalost, kako je rekao, Kurtijev režim u Prištini je dao sve od sebe i anagažovao se maksimalno da svakog dana proizvodi, kako bi to ružno pojedini ambasadori rekli, incidente.

“Incident je kada pucate čoveku u leđa i kada ga ranite? Nije baš incident, u redu ako ste mu izbušlii gumu, ali nije baš incident kada pucate sa namerom da ubijete čoveka. I nije to jedini, čovek je kriv zato što je nosio valjda šerpe i lonce da zaradi, da kupi u centralnoj Srbiji i da proda u Kosovskoj Mitrovici. E, zbog toga je upucan, da bi licemerno pojedini zapadni ambasadori rekli kako je to incident”, primetio je Vučić.

Istakao je da je najviše incidenata zabeleženo u vreme vlade Aljbina Kurtija, jer, kako je rekao, Kurti po svaku cenu želi da proizvodi sukobe.

“Njihova namera je da nikada ne formiraju ZSO i to vam sada jasno kaže. Oni bi hteli ZSO da formiraju a da to ne bude ništa, da to bude ljuštura u kojoj će sadržaj biti nepostojeći. Valjda može ZSO da ode do trafike da kupi žvake. Na to bi pristali”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je suština ZSO ekonomski razvoj, školstvo, zdravstvo i sve ono što je od suštinskog značaja.

Oni neće to da urade, rekao je Vučić i poručio da Beograd ne pristaje na prevare.

“Naša pozicija je utoliko teža što znamo da najveći deo zapadnih zemalja, oni koji su priznali nezavisnost Kosova, uopšte ne interesuje ZSO i ne interesuje ih opstanak našeg naroda na KiM. Njih zanima da mi de fakto i de jure priznamo Kosovo i već pitaju što Srbija nije podržala ulazak u Savet Evrope. Samo ne znam gde to piše, u kom implementacionom aktu, ali ih ne zanima kada će biti formirana ZSO”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, u skladu sa tim oni su organizovali izbore na severu, iako smo, kako kaže, upozoravali da mora da bude formirana ZSO i da je to uslov da se Srbi vrate u institucije.

“Već nedeljama govore: Vučiću, vas ćemo smatrati krivim ako dođe do ometanja izbora. Znate li ko se prijavio za izbore na severu KiM? Tačijeva i Kurtijeva partija i sada oni na osnovu četiri odsto njih koliko ih, ne suštinski, već po papirima živi u Mitrovici, da obezbede Kurtiju da bude gradonačelnik. U Leposaviću formalno živi dva odsto njih, opet će da imaju svog gradonačlenika, u Zubinom potoku dva ili tri odsto, Zvečanu takođe. Oni koji su toliko zabrinuti za demokratiju nam mrtvi hladni objašnjavaju da je samo važno da se održe izbori”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, Kurti na izborima insistira da ne bi formirao ZSO i da bi kupio dodatno vreme.

Vučić: Ništa mi nije važnije od razgovora sa Srbima sa KiM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nema ništa pametnije i važnije da radi od razgovora sa Srbima u južnoj srpskoj pokrajini.

Vučić je to rekao nakon obraćanja bivšeg predsednika opštine Zvečan Dragiše Milovića koji je istakao da Srbi na KiM žive u teškim uslovima, kao i da takva situacija otežava i poziciju same Srbije.

Milović je naveo da Srbi na KiM, od dolaska misije Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, prolaze kroz teškoće, kao i da je od tada 200.000 ljudi prognano.

“Posle 24 godine, doživljavamo teror od gospodina Kurtija kojima ima jedinu, neskrivenu želju da protera Srbe i stvori, ne nezavisno Kosovo, već Veliku Albaniju. Evropa na sve to ćuti”, rekao je Milović.

On je ponovio da Srbi neće izaći na izbore koje organizuju privremene vlasti u Prištini jer, kako je rekao, na Kosovu nema demokratije.

“Nećemo izaći na te izbore na severu, sve dok se ne bude formirala Zajednica srpskih opština. Neka svet i Evropa vide onda o kakvoj se to demokratiji radi. Da vidimo dokle će takva demokratija da traje”, poručio je Milović.

Prethodno je predsednica opštine Kosovska Kamenica Tanja Aleksić izjavila da podržava predsednika Srbije i srpski narod na Kosovu i Metohiji koji više od 10 godina čeka formiranje Zajednice srpskih opština.

“Srbi sa severa su izašli iz institucija jer nisu mogli da trpe taj teror”, rekla je Aleksićeva i dodala da se ljudi hapse i ranjavaju samo zato što su Srbi.

Aleksićeva je napomenula da će srpski narod, i pored toga, ostati na Kosovu i Metohiji i zatražila od predsednika Vučića da svim diplomatskim sredstvima omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

Doskorašnji šef operative za region Sever Aleksandar Filipović rekao je da srpski narod na Kosovu i Metohiji ima samo jednu državu i jednog predsednika, ali da ga ljudi svakodnevno pitaju kako da se sačuvaju od ovog zla.

“Priština i Kurti neće stati, grade nelegalne baze, pucaju ljudima u leđa i od svakog Srbina prave kriminalca”, rekao je Filipović.

Ukazao da je jedan Srbin optužen za osam krivičnih dela, a da je u optužnici za svih osam dela navedeno isto vreme izvršenja.

Filipović se zahvalio vlastima u Beogradu na tome što su stali uz Srbe koji su napustili kosovske institucije, ali je zatražio dodatnu pomoć od predsednika kako bi srpski narod na KiM “preživeo teror” koji svakodnevno doživljava.

“Bez jake države Srbije, nema ni Srba na Kosovu i Metohiji”, poručio je on i dodao da Srbi na KiM očekuju od Vučića da im kaže na koji način će se dalje odnositi prema činjenici da oni nemaju bezbednosnu sigurnost koja im je potrebna.

Radi se u okviru dijaloga na pitanju vizne liberalizacije za Srbe sa KiM

Vučić je rekao da se na pitanju vizne liberalizacije, koja bi obuhvatila i Srbe sa Kosova i Metohije, radi u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

Na konstataciju novinarke da građani Srbije imaju viznu liberalizaciju od 2009, te da se najavljuje da će prištinske institucije to dobiti sledeće godine, a da Srbi sa KiM sa prebivalištem na KiM, to nemaju, te da li Vlada Srbije može nešto da uradi, Vučić je rekao da se radi na tome u okviru dijaloga.

“To pitanje smo postavljali od početka i nikada nam to nisu dali upravo zbog njihove želje da pokažu da je Kosovo suverena država i zato su to odbijali, ali sada u okviru dijaloga već na prvoj sesiji baš to pitanje smo pomenuli kada su oni počeli da govore o viznoj liberalizaciji. Mislim da je gotovo nemoguće da isključe Srbe sa KiM, a koji ne žele da budu nečiji tuđi državljani, tako da ćemo nekakva rešenja da tražimo i verujem da ćemo uspeti da nađemo”, rekao je Vučić, preneo je T a n j u g.

Kako je rekao, ne misli da će to biti sutra, ali veruje da će do kraja godine uspeti da se pronađe nekakvo rešenje.

Ne očekujem reakciju Prištine na današnji sastanak

Vučić je izjavio da ne očekuje reakciju Prištine na današnji sastanak sa Srbima sa KiM u Raški i dodao da će sada još više da mrze i njega i Srbiju ili da pobiju ljude.

On je to rekao nakon sastanka na pitanje novinara kakvu reakciju Prištine očekuje i dodao da bi Prištini bolje bilo da analizira to što ne postoji niko i što postoji još snažniji otpor prema predstojećim izborima u četiri opštine na severu KiM, preneo je T a n j u g.

“Uveren sam da će i deo onih koji se prijavljivao na izbore na kraju to da napusti. Što da učestvuju”, rekao je Vučić i pitao se što bi prihvatili nekog novog sa 0.76 ili 0,65 odsto.

Srbija nije niti će izvoziti municiju Ukrajini, ulagaćemo u vojnu industriju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije i neće izvoziti municiju Ukrajini, kao i da ne postoji nijedan papir koji bi dokazao suprotno.

“Mi prodajemo municiju, ali ne Ukrajini i Rusiji. Kada Turskoj, Češkoj Španiji prodamo, jasno je gde može da završi, vodimo računa o ovome”, rekao je on na pitanje novinara o dokumentima koji su procureli iz Pentagona, a koji govore da je navodno Srbija prodavala oružje Ukrajini.

On je rekao da je to što je opozicija kritikovala, to je “bedni i pakosni pristup političara” koji žele da “unište poziciju svoje zemlje”.

“Samo da nađemo nešto protiv Vučića i Srbije. Drugi koji kažu da Amerikaci slažu i veruju čak i lažnim američkim izvorima. Jel to tačno, jeste. A šta je druga stvar, da ne izvozimo ništa da nam propadnu fabrike. Hoćete vi da date platu u Lučanima, hoćete u Užice, Čačak, Kraljevo da im kažete zašto nemaju plate”, rekao je on.

Vučić je podsetio da vojna industrija u Srbiji postoji desetinama godina.

“Šta je smisao svega toga, neka mi neko od tih lažova objasni. Da ukinemo plate, imamo manji BDP. Ima nekoliko ratnih područja, može tu ili na poligonu oružje da se pojavi. Ne kupuje se municija da se kači na štikle, koristi se u ratu. Razumem ja šta rade Hrvati i drugi, ali srpske fabrike imaju ugovore od stotina miliona evra, da to ukinemo. Ne pada mi na pamet”, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija nastaviti da ulaže i izvozi svuda gde je dozvoljeno.

Comments

Pročitaj još