• Početna>
  • Vesti>

Petković i Davidoju o tehničkom dijalogu Beograda i Prištine

Foto Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim izaslanikom MSP Rumunije za Zapadni Balkan Adrianom Davidojuom, koga je informisao o razgovorima u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, koji su održani prošle nedelje, u Briselu.

Petković je naglasio da je prvi put u poslednjih nekoliko godina razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, usaglašen je tekst Deklaracije o nestalim licima, a bilo je reči i o energetici i o registarskim tablicama. Srpska strana je, kao i uvek do sada, pokazala da je pouzdan i konstruktivan sagovornik, koji je spreman da poštuje sve preuzete obaveze, ali da od svojih crvenih linija neće odustati, istakao je direktor Petković.

Direktor Petar Petković je sagovonika upoznao i sa sve težim položajem Srba u pokrajini, njihovim svakodnevnim hapšenjima i maltretiranjima, posebno ukazavši na slučaj Milana Jovanovića, koga je preksinoć ranio pripadnik Kosovske policije, a Priština na sve načine pokušala to da prikrije. To jasno govori da Kosovska policija nije na severu KiM da bi obezbeđivala mir i bezbednost, već da bi terorisala i zastrašivala Srbe, podvukao je direktor Kancelarije za KiM.

I pored svega, Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a politika koju u dijalogu zastupa predsednik Aleksandar Vučić stvara preduslove za dogovor i dugoročan mir u regionu, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On je zahvalio rumunskom diplomati na doslednoj podršci Vlade njegove zemlje politici Srbije po pitanju Kosova i Metohije i izrazio očekivanje da će tradicionalno prijateljski odnosi dve države i dva naroda nastaviti da se unapređuju i u narednom periodu.

Comments

Pročitaj još