• Početna>
  • Vesti>

Kad mediji od mere pritvora dođu do kazne zatvora, a od reakcije Đurića do oštre osude iz Amerike

Foto: KoSSev

Prošlonedeljno privođenje lekara na prelazu Jarinje, pa potom i određivanje mere pritvora, bila je jedna od udarnih vesti u srpskim medijima. O tome su izveštavali i tabloidi, a među njima i Srbija Danas. U seriji tekstova koje su objavljivali na svojim portalima, mnogi su se odlučili da za pritvor, tj. meru obezbeđenja prisustva u postupku koji je u ovom slučaju tek započet, izveste na način koji čitaoce dovodi do zaključka da je isti zapravo završen. Upotrebljavali su termine poput „osuđen“, „izrečena kazna zatvora“, „presuda“.

O privođenju Srbina N. T. na Jarinju prvo je izvestila Kancelarija za KiM, navodeći da je on lekar KBC Kosovska Mitrovica, te da je vozio maloletnu decu u opštinu Srbica na porodičnu Krsnu slavu.

„Pripadnici Kosovske policije zaustavili su ga zbog nedostajuće dokumentacije za decu, izveli decu iz vozila i maltretirali T. pred njima, a kada im se usprotivio, priveli su ga“, tvrde iz Kancelarije.

Hapšenje N. T. u međuvremenu je potvrdila i Kosovska policija, navodeći da ova osoba, inače državljanin Srbije, nije posedovala potrebnu dokumentaciju za ulazak na Kosovo, da je potom vređala policijske službenike, pa jednom od njih nanela telesne povrede.

Advokat N. T., Miloš Delević, potvrdio je potom za KoSSev da je njegov klijent, za kojeg je, međutim, kazao da radi u privatnoj klinici u Beogradu, saslušan, da mu je određeno 48-časovno zadržavanje, te da se tereti za napad na službeno lice.

Delević je dan kasnije, odnosno u subotu, takođe za KoSSev potvrdio da je njegovom klijentu određen jednomesečni pritvor.

Iako je reč o meri obezbeđenja prisustva u postupku, izveštavajući o određivanju pritvora N. T, Srbija Danas objavila je vest sa naslovom „SRPSKOM DOKTORU IZREČENA KAZNA: Sramna presuda Kurtijevih poltrona, hajka na Srbe se ne zaustavlja“.

I dok se u naslovu koristi samo izraz „kazna“, što pritvor u svakom slučaju nije, u uvodu vesti ovaj tabloid jasno tvrdi da je „sudija Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici izrekao kaznu od 30 dana zatvora“.

„Nakon sinoćnjeg saslušanja, Todorović je danas izveden pred sudiju koji mu je izrekao kaznu“, dalje stoji u tekstu Srbija Danas.

Ovaj medij dalje podseća na navode Kancelarije za KiM – da je N. T. priveden dok je vozio decu na slavu u opštinu Srbica, te da su ga službenici maltretirali, a potom i priveli, kada im se „usprotivio“.

Vest Srbije Danas, uz korišćenje termina „kazna zatvora“ i „presuda“, potom je prenelo više medija poput vesti.rs.

Izveštavajući o pritvoru N. T, više drugih beogradskih medija je takođe u naslovu i uvodu vesti pisalo o „izricanju kazne od 30 dana zatvora“, uključujući InformerNovostiAlo Nova.rs. Za razliku od Srbije Danas, ovi mediji su kao izvor vesti navodili Tanjug.

Ova agencija takođe u uvodu svoje vesti piše da je sudija „izrekao kaznu od 30 dana zatvora“, iako advokat N. T. u video izjavi jasno navodi da je ovoj osobi „određen pritvor do 30 dana“.

Dok Telegraf obaveštava svoju čitalačku publiku da N. T. „ide u zatvor“, u sličnom tonu, Politika u naslovu piše da je on „osuđen na 30 dana zatvora“, ali ne i u uvodu vesti, gde jasno navodi da mu je određen pritvor.

Izveštavajući o reakcijama koje su pratile hapšenje N. T, Srbija Danas je u drugoj vesti objavljenoj takođe u subotu, odlučila da o osudi jednog srpskog diplomate, izvesti na način koji čitaoce može da navede na pomisao da su nju uputili američki zvaničnici.

„KURTI PO SVAKU CENU HOĆE DA ISPROVOCIRA SUKOB!“ Iz Amerike stigla oštra osuda na račun lažnog premijera – stoji u naslovu vesti Srbije Danas.

Zapravo je reč o reakciji ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Marka Đurića.

U vesti ovaj medij prenosi da je Đurić najavio da će narednih dana biti dogovarani koraci koje će Beograd preduzeti.

„Znamo šta nam je činiti i na koji način ćemo štititi naš narod. O tome ćemo se dogovarati narednih dana, a objavićemo krajem sledeće nedelje, kao što je i predsednik Vučić najavio, konkretne korake koje ćemo preduzimati“, poručio je Đurić.

Vest Srbije Danas prenele su „vesti.rs“ sa identičnim naslovom. Identitičan naslov iskoristio je i Alokoji kao autora vesti potpisuje sebe i Novosti, a vest ovog medija su potom preneli Srbijainfo.rs Lajk.rs.

Comments

Pročitaj još