• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Postoje svi uslovi da izborni proces prođe nesmetano, Srbi da izađu u što većem broju

Foto: euronews.al

„Svesni smo da izbori tamo nisu isti kao u opštinama gde većinu stanovništva čine Albanci, jer su opstrukcije Srbije veće, kako u pogledu medija, tako i u pogledu preostalih paralelnih struktura“, kazao je danas za skupštinskom govornicom kosovski premijer Aljbin Kurti o predstojećim lokalnim izborima na severu.

Centralna izborna komisija pre nešto manje od mesec dana, tačnije 9. marta, zvanično je započela predizborne aktivnosti prema operativnom planu za vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova zakazane za 23. april.

Radi se o odloženom datumu za izbore, jer su prethodno bili planirani za decembar.

Izbori su zakazani nakon što su Srbi sa severa, novembra meseca prošle godine, napustili kosovske institucije, uključujući opštine, kosovsku vladu, skupštinu, ali i opštinske izborne komisije.

Kako je nakon toga Priština raspisala lokalne izbore za sever, na mesta četiri predsednika opštinskih izbornih komisija postavljeni su vršioci dužnosti iz drugih sredina.

Njihov prvi dolazak u Kancelarije OIK-a na severu, sa namerom da počnu sa pripremama izbora, bio je početak novih decembarskih tenzija i razlog za odlaganje datuma izbora.

Srpska lista je ubrzo po raspisivanju ovih izbora saopštila da na njima neće učestvovati.

Isto su poručili i 9. marta, odnosno, nakon odlaganja datuma za održavanje izbora, tražeći da se ispune njihovi zahtevi – formira Zajednica srpskih opština i povuku specijalne jedinice sa severa.

Na predstojećim izborima u četiri opštine na severu iz srpske zajednice učestvovaće samo Aleksandar Jablanović kao kandidat Partije kosovskih Srba za gradonačelnika Leposavića, i Slađana Pantović kao nezavisni kandidat za gradonačelnicu Zvečana.

I dok pojedine NVO koje prate izborne procese poručuju da trenutne okolnosti ne omogućavaju slobodne i fer izbore na Severu, kosovski premijer danas izražava uverenje da postoje svi uslovi da ovaj proces prođe nesmetano.

Poručio je i da resorni ministri vrše sve pripreme kako bi izbori protekli što bolje, te pozvao Srbe da na iste izađu u što većem broju.

Kosovska vlada, kako je kazao, stoji na usluzi CIK-u, te su, tvrdi, preuzeli odgovarajuće radnje, pustili u rad institucionalne mehanizme i neophodne resurse za pripremu za održavanje izbora.

Ipak, poručuje, svesni su da se izbori na severu razlikuju, a zbog, kako tvrdi, opstrukcija od strane Srbije.

Za one koji, kako kaže, žele da nastave da krše osnovno pravo na slobodu glasanja, te političkog pluralizma, imao je poruku – „Nemaju šta da očekuju, osim odgovora institucija po snazi zakona“.

„Nalazim priliku da istaknem da su politički pluralizam i pravo na slobodu glasanja u srpskoj zajednici suštinski. Onaj ko želi da nastavi da krši ovo osnovno pravo nema šta da očekuje osim odgovora naših institucija po snazi zakona”, poručio je Kurti.

Comments

Pročitaj još