• Početna>
  • Vesti>

Podkast sa Milanom Milosavljevićem: Živimo u svetu laži; mediji manipulišu emocijama, pa čak i razumom

Diplomirani novinar i dugogodišnji ivent menadžer u oblasti kulture, umetnosti i medija Milan Milosavljević kaže gostujući u podkastu Radija Mitrovica sever da je svet oko nas svet laži, koja ne samo da se sa polja medija trudi da manipuliše društvom, već smo mi sami, posredstvom društvenih mreža, počeli da činimo iste te manipulativne poduhvate i da ostatku sveta svoj sopstveni život plasiramo kroz laži.

“Od fotografija, od vizuelnih identiteta, od vizuelno – estetske do etičke forme, sve je postalo lažno i veoma je teško u današnjem svetu ukapirati šta je istina” kaže Milosavljević i naglašava da je posebno izazovno selektovati vesti naročito kada se radi o događajima koji uključuju različite etničke zajednice koje na različite načine interpretiraju ista dešavanja.

Poseban oprez je neophodan na društvenim mrežama.

“Kako proveriti? Najpre se moramo pozabaviti analizom veb sajta koji objavljuje vest, profila na društvenim mrežama… Mnogi su lažni. Najvažniji je kredibilitet izvora” ističe Milosavljević.

Rijaliti programi su tema kojom se Milosavljević bavio sa posebnom pažnjom. Istraživao ih je za potrebe svog diplomskog rada i utvrdio da je televizija zapravo Velika sestra. Napominje da je od 2006. do danas, na televizijskim kanalima u Srbiji, zaživelo i našlo svoju publiku 50 raznoraznih rijaliti programa. Opasnost koju oni nose pre svega se, po Milosavljevićevom mišljenju očituje u uticaju koji imaju na mlade jer se oni identifikuju sa akterima, a veoma je upitno koliko te osobe plasiraju zdrav vrednosni sistem.

Naš sagovornik smatra da je veoma teško, gotovo i nemoguće za današnje medije da obrazuju kvalitetnu publiku, jer kvalitetan medijski sadržaj, uslovno rečeno nije nikome potreban, teško da donosi finansijsku korist, a ne ide na ruku ni političkim sistemima.

“Sve to je doneo globalizam. Nikome se nije desilo da ukine to. Dakle jedino je potrebno da budemo svesni činjenica, da znamo šta je to, da umemo da raspoznamo dobro od zla, laž od istine, i to je cela poenta. Ni mi to nećemo ukinuti. Masovni mediji savremenog društva su doneli te globalne projekte. Mediji imaju ogromnu moć da manipulišu našim emocijama pa i razumom” napominje Milosavljević.

Ocenjuje da kao društvo koje živi u veoma složenoj političkoj atmosferi, neprestano izloženo socijalnim, ekonomskim i političkim izazovima, pokazujemo sasvim solidan stepen zdravorazumskog, kritičkog promišljanja.

Comments

Pročitaj još