• Početna>
  • Vesti>

Ambasadori Francuske i Nemačke: Nije važan potpis, sporazum je obavezujući

Nakon prihvatanja Aneksa evropskog sporazuma ambasadori Francuske i Nemačke na Kosovu Olivije Gero i Jern Rode očekuju da Kosovo pokrene pregovore o formiranju Zajednice srpskih opština, a da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama. S druge strane, Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative (NSI) i Ljuljzim Peci iz “Kipred”-a smatraju da se stvari na terenu ne odvijaju glatko i da aktuelni sporazum, zbog neodgovarajućeg upravljanja očekivanjima, može da proizvede čak i sukobe.

„Zapostavlja se život običnih građana“

Olivije Gero, ambasador Francuske na Kosovu, ocenio je evropski sporazum koji su najpre krajem febraura prihvatili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti u Briselu, pa se zatim 18. marta u Ohridu dogovorili o implementaciji istog, kao glavni korak i veliko dostignuće.

„Da li je potpisano ili ne, to nije toliko važno. Mi smatramo da je ovaj sporazum obavezujući na putu ka EU kako Srbije, tako i Kosova. Očekujemo da lideri obe zemlje ispoštuju svoje obaveze. Biće posledica ukoliko ove obaveze ne budu ispoštovane, ali mislim da je prerano reći kakve su to posledice“, kazao je on.

Francuski ambasador je dodao da od Vlade Kosova očekuju da pokrene pregovore o Zajednici srpskih opština.

„Ne bi bilo dobro da u nedogled diskutujemo koji je odgovarajući okvir i koji su parametri. Mi snažno ohrabrujemo Vladu Kosova da iznese predlog, zatim ćemo o njemu diskutovati. To bi bio konkretak korak napred“, kazao je on.

Život običnih građana se često zapostavlja i ne uzima u obzir, smatra ambasador Gero.

„Smatram da je period tenzija koje smo imali, ponekad veoma ozbiljnih, uticao iznad svega na obične građane, pogotovu na one koji žive u severnim opštinama“, naveo je on.

„ZSO i priznavanje simbola ključno“

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode je kazao da je „vreme za donošenje odluka“.

„Imamo sporazum i političku volju aktera da se to sprovede u delo. Sa kosovske strane je to Zajednica opština sa srpskom većinom koja se mora sprovesti. To je dugoročna obaveza Kosova i, s druge strane, moramo da priznamo simbole, nema više protivljenja kada je reč o Kosovu da se pridruži međunarodnim organizacijama. Nadam se da će sastanak sledeće nedelje postaviti osnovu za to“, rekao je Rode.

On se osvrnuo i na slučajeve paljenja automobila u poslednja dva dana na severu Kosova.

„Kako možete da palite vozila, građanima treba olakšati život i to je najvažnija stvar. Mislim da je to politička odgovornost aktera, a Evropa je usredsređena na to“, naveo je on.

„Na terenu nema smirivanja emocija“

Menadžerka Nove društvene inicijative (NSI) Milica Andrić Rakić smatra da poruke iz međunarodne zajednice koje se odnose na neophodnost sprovođenja sporazuma govore da posrednici nisu toliko uvereni u predlog koji je prihvaćen.

„Ako su odmah nakon postizanja sporazuma prve poruke koje čujemo ’strane moraju da sprovedu, da se ubrzaju’, meni to signalizira da ni sami posrednici nisu uvreni da će se to brzo desiti i lagano sprovoditi. Mislim da nije bilo pametno proglasiti Aneks dogovorenim, već da bi bio mnogo bolji neki srednji put – da se reklo da je 10 odsto Aneksa dogovoreno, jer se plašim da su pregovarači sada malo oslobođeni pritiska i da će nastupati tako da pripremimo naše javnosti za sprovođenje sporazuma“, kazala je ona i dodala:

„Ako je Briselski sporazum bio netransparentan, ova faza u koju smo ušli je praktično hermetički zatvorena i jako je teško predvideti šta će se dešavati“.

Andrić Rakić je istakla da jedan deo pregovora mora da bude obavijen tajnom, ali da se na terenu vidi da stvari ne teku glatko.

„Nisu iskomunicirali sa zajednicom na severu ni najosnovnije informacije. Tek danas smo mogli da čujemo od portparola EU bilo kakvo mišljenje o tome šta će biti sutra kada istekne interni rok koji je Vlada Kosova sebi zadala za tabilice. Nismo dobili željeni ishod u vezi sa izborima, Srpska lista nije smatrala da je to što je dogovoreno u Orhidu dovoljno da izađe na izbore. Imamo potencijalni okidač za novu krizu 3. aprila kada treba da se vidi šta će biti sa gospodinom Todosijevićem koji treba da izdržava zatvorsku kaznu u sudskom procesu koji je donet uz kršenje Briselskog sporazuma o pravosuđu“, navela je.

Ona smatra da je odlukom u Ohridu da prihvati Aneks kao dogovoren, Evropska unija pokazala da je ipak sklonija da pre koristi nagrade nego kazne, kao i da je vreme sankcija prošlo.

„Meni, kao nekom ko taj proces gleda sa strane, deluje da je Evropska unija dokazala da zapravo nije voljna da koristi sankcije što jeste ljudski i pozitivno za strane u pregovoru, ali nije nužno dobro za dijalog i da, u suštini, jedino što će se raditi – usmeriti fokus na potencijalne nagrade“, rekla je Andrić Rakić.

„Kurti i Vučić gube i kupuju vreme“

Direktor Kipred-a (Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike) Ljuljzim Peci je napomenuo da narod na Kosovu, ali u Srbiji, više nema vremena za gubljenje.

„Plašim se da Kurti i Vučić imaju suprotne ciljeve i da oni upravo žele da gube i kupuju vreme. Počeli su da sprovode ovaj sporazum, ne u dobroj volji, već u lošoj nameri i za mene je to glavni indikator da ne budem dovoljno optimističan u pogledu ispunjenja sporazuma“, kazao je on i dodao da je zadatak rukovodstva obe strane da „naprave veliki korak ka potpunoj normalizaciji odnosa“.

Dodao je da Aneks koji je dogovoren u Briselu nije dovoljno jasan, te da nejasnoće u njemu daju prostora za različita i pogrešna tumačenja.

„Plašim se da se ovaj proces, u obliku u kome se odvija, može odraziti i na podizanje etničkih tenzija na Kosovu. Kako albanski, tako i srpski narod na Kosovu imaju svoja očekivanja iz ovog dijaloga. Ukoliko ona ne budu imala zajednički imenitelj za zajednički i miran život u ovoj zemlji, mislim da će nam se, umesto da donese napredak, ovaj sporazum vratiti kao bumerang i proizvesti čak i sukobe zbog neodgovarajućeg upravljanja očekivanjima“, rekao je Peci.

Ambasador Rode je naglasio da shvata skepticizam svojih sagovornika, ali da je njegov posao da bude optimističan po pitanju sprovođenja ovog sporazuma.

„Put ka Evropi će biti zatvoren za obe zemlje. Ukoliko Evropa ne dođe na Zapadni Balkan, građani će nastaviti da idu ka Evropi. Pratim objave NSI da mladi Srbi napuštaju Kosovo, takođe i Albanci napuštaju Kosovo i potrebna je volja lidera da se sve ovo sprovede. Razgovarajte jedni sa drugima i sprovedite dogovoreno, to je poruka. Budite uvereni da smo angažovani da ubedimo strane da budu pozitivni“, kazao je on.

Andrić Rakić je ocenila i da bi Zajednica srpskih opština mogla da bude formirana sa šest srpskih opština na Kosovu južno od Ibra, te da bi joj se četiri severne kasnije pridružile.

Ambasador Nemačke Jern Rode najavio je i da će izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin uoči sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija u Briselu posetiti Srbiju i Kosovo.

Debatu na temu „Evropski predlog o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“ organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku UNMIK-a.

Comments

Pročitaj još