• Početna>
  • Vesti>

Smotra recitatora “Pesniče naroda mog” održana u Kosovskoj Mitrovici

Foto Radio Mitrovica sever

Ustanova za sport , omladinu i specijalizovane usluge organizovala je tradicionalno Smotru recitatora “Pesniče naroda mog” koja je održana u Mitrovačkom dvoru.

Ova smotra tradicionalno okuplja veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola. Najbolji recitatori se kvalifikuju za takmičenje na okružnom nivou, a onda i na republičkom, koje se ove godine organizuje 54. put.

Tradicionalno, republičko takmičenje recitatora “Pesniče naroda mog”, održava se u maju mesecu u Valjevu.

Danas je nastupio jedan broj najboljih mladih recitatora koji su imali priliku da se svojim talentom ali i radom na ovom polju predstave publici i žiriju. Nakon odluke žirija po završetku takmičenja znaće se ko je od njih najbolji i ko će Kosovsku Mitrovicu predstavljati u Valjevu.

U kategoriji mlađeg uzrasta prvo mesto je pesmom Moša Odalovića pod nazivom „Medeni Jupiter“, osvojio učenik četvrtog razreda Vasil Medić iz OŠ „Sveti Sava“. Kazao je da nije tremaroš i da je radostan zbog prvog mesta.

Prvo mesto u kategoriji srednjeg uzrasta ponela je Elena Popović, učenica sedmog razreda OŠ „Sveti Sava“.

Elena već četvrtu godinu odnosi prvo mesto na ovoj recitatorskoj smotri. „Gozbu Gavrila Groznog“, Vladimira Antića, bilo je teže naučiti i doneti publici na pravi način, nego izvedbe prethodnih godina.

Učenica trećeg razreda Gimnazije, Anđela Babincev osvojila je prvo mesto u kategoriji starijeg uzrasta izvođenjem monologa Nadežde Petrović iz romana „Vreme smrti“,  Dobrice Ćosića.

Doc. dr Sanja Miketić Subotić, predsednica žirija, istakla je da se ova takmičenja održavaju na državnom nivou, da su značajna za decu, kao i to da promovišu nacionalnu književnost.

„Zaista mislim da je bitno, to je druženje i putovanje, iskakanje iz jednog uobičajenog kurikuluma. Deca vežbaju i oratorske, govorne veštine uvek će im biti od koristi kojim god poslom da se bave“, objasnila je Miketić Subotić. 

Žiri koji je bio zadužen za odabir najboljih čine: Sanja Miketić Subotić. doc. dr na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini, Marija Miljković, docent na Katedri za književnost i srpski jezik Filozofskog fakulteta, Nevena Milosavljević, pesnikinja i Snežana Džogović, studentkinja glume.

Ostali takmičari dobili su pohvalnice za učešće u ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Organizator recitatorske smotre je Ustanova za sport i specijalizovane usluge u Kosovskoj Mitrovici, a pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica. 
 

Comments

Pročitaj još