• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada namerava da proširi KBS na celo Kosovo; NATO: Za sever Kosova potrebna prethodna saglasnost KFOR-a

Vlada Kosova se obavezala na jedinstveni lanac komandovanja Bezbednosnim snagama koje deluju na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever. Međutim, ovoj odlučnosti izraženoj u dokumentima Strategije odbrane nije prethodilo nastojanje da se promeni sporazum sa NATO-om, koji predviđa da KBS, može da se iskrca na sever samo uz posebnu dozvolu komandanta KFOR-a.

Uz sve dokumente koje je Vlada odobrila, zvaničnici NATO su za Koha rekli da zabrana u ovom delu i dalje važi. Vlada je izrazila nameru da proširi vojsku na celu teritoriju Kosova, u rešenju koje je istaknuto u novoj strategiji odbrane.

Ovom cilju nije predhodio zahtev za izmenu sadašnjeg sporazuma sa NATO-om, prema kojem Kosovske bezbednosne snage mogu da se iskrcaju na sever samo uz posebnu dozvolu Kfora.

„KBS deluje na celoj teritoriji Kosova kroz jedinstveni vojni lanac komandovanja i sastoji se od Generalštaba, komandi i podređenih jedinica Generalštaba KBS“, navodi se u ovoj strategiji.

Ministarstvo odbrane nije dalo nikakva pojašnjenja kako postupiti sa sadašnjom zabranom koja važi za ovaj deo teritorije.

Ali u NATO-u su pisanim odgovorom potvrdili da se ništa nije promenilo u odnosu na zabranu KBS.

„Nije došlo do promene stava snaga misije predvođenih NATO-om, Kfora, koji trenutno imaju oko 3.700 vojnika na terenu. Za raspoređivanje KBS-a na sever Kosova potrebna je prethodna saglasnost KFOR-a. S tim u vezi, Kfor u poslednje vreme nije prihvatio nijedan zahtev“, kaže se u odgovoru NATO-a.

Stručnjaci za bezbednost kažu da bi vlasti na Kosovu trebalo da razgovaraju o ovim pitanjima sa NATO-om pre nego što ih uključe u vladine dokumente.

„Postupanje po ovom pitanju u nacrtu Ministarstva odbrane ostaje više za političku upotrebu nego što se ova tačka zaista može ispuniti. Želim da verujem da o ovim pitanjima treba razgovarati u budućnosti sa NATO-om, i da postignemo cilj da KBS sprovodi svoje aktivnosti na celoj teritoriji Republike Kosovo. Taj sporazum mora biti deblokiran i moramo imati novi sporazum“, naveo je Bedri Eljezi.

Na osnovu ove strategije, Kosovo razvija veštine i kapacitete za zaštitu teritorijalnog integriteta. Dakle, KBS-u, na srednji rok glavni prioritet ostaje razvoj sopstvenih veština.

U međuvremenu, prisustvo NATO mehanizama na Kosovu, kako je napisano u strategiji, imalo je pozitivan uticaj na održavanje mira i bezbednosti ne samo na Kosovu, već i u regionu.

(Tekst izvorno preveo KoSSev)

Comments

Pročitaj još