• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Reč “hitno” se pominje samo kad se govori o nestalima

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas, podsećajući na obaveze prema Ohridskom dogovoru, da se reč “hitno” pominje samo u rečenici koja se odnosi na nestala lica.

Prema njegovim tvrdnjama, Ohridski dogovor je “jasan i treba ga sprovoditi u celini”, i da je potrebna njegova “ispravna i brza implementacija”.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da “postoje hitne  stvari koje se odmah moraju sprovesti, kao što je zajednica opština sa srpskom većinom”, Kurti je rekao da “političke izjave ne treba uzimati kao osnovu”, prenela je “Koha ditore”.

“Ne postoji mogućnost da se nešto sprovede, a nešto ne. Kao što ne može biti jednostranog potpisivanja aneksa, ne može biti ni jednostranog sprovođenja”, kaže Kurti.

“Sporazum ne treba pocepati uzimanjem željenih delova. Reč koju ste pomenuli – “hitno” – upravo se pominje u rečenici koja se odnosi na nestale, prisilno nestale”, tvrdi on.

U aneksu Ohridskog sporazuma ističe se da će “obe strane će hitno podržati već ispregovaranu Deklaraciju o nestalim osobama”, bez pominjanja “prisilno nestalih”.

Već u sledećem pasusu naglašava se da će Priština “odmah pokrenuti pregovore u okviru dijaloga koji vodi EU da bi se ostvario adekvatan nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa prethodnim sporazumima postignutim u dijalogu”.

U istoj izjavi za “Kohu”, Kurti je takođe najavio da će naredni sastanak u okviru dijaloga između Beograda i Prištine biti održan 4. aprila u Briselu na nivou glavnih pregovarača.

“U Briselu će se 4. aprila razgovarati o pitanjima implementacije sporazuma koji je već dogovoren. Postoji dogovor i to je svima vrlo jasno. Potrebna nam je njegova ispravna i brza implementacija. Zbog toga će biti organizovan sastanak na nivou glavnih pregovarača”, rekao je Kurti.

Comments

Pročitaj još