• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Žiofreom: Srbija posvećena očuvanju mira i normalizaciji odnosa sa Prištinom

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom. Razgovarali su o nastavku evrointegracija i dinamici pretpristupnih pregovora, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o ukupnim bilateralnim odnosima Srbije i EU.

Predsednik Vučić je poručio da Srbija nastavlja posvećeno da radi na realizaciji reformske agende koja je u skladu sa njenom evropskom orijentacijom i nacionalnim interesima, uključujući i snažno zalaganje za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i normalizaciju odnosa sa Prištinom koja se odvija uz posredovanje Evropske unije.

“Srbija je posvećena svom evropskom putu i reformskim procesima u cilju boljeg života svih građana i dostizanja statusa punopravnog člana u Evropskoj uniji”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu buduchnostsrbijeav.

Izrazio je nadu da će zemlje članice EU do kraja godine dati “zeleno svetlo“ za otvaranje klastera 3, za koji je Srbija u potpunosti spremna, kao i da će se kroz poglavlje 35 prepoznati svi napori koje Beograd čini u cilju pronalaženja i primene kompromisnih rešenja u dijalogu sa Prištinom.

Ambasador Žiofre je ponovio punu podršku Evropske unije naporima Srbije u sprovođenju reformi i rešavanju svih otvorenih pitanja. Naglasio je da dalji napredak u oblasti vladavine prava i dijaloga sa Prištinom ostaje od ključnog značaja za ubrzanje evropskog puta i istakao važnost progresivnog usklađivanja Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Srbija, rekao je, ima punu podršku Evropske unije u svojoj evropskoj perspektivi.

Predsednik je ponovio zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u realizaciji projekata u oblasti energetike i putne infrastrukture, što je za Srbiju od izuzetnog značaja, dodavši da se naša zemlja pokazala i da ostaje ozbiljan, odgovoran i pouzdan partner Unije.

 Predsednik Vučić i ambasador Žiofre razgovarali su i o dodatnom unapređenju saradnje Republike Srbije i EU, ekonomskim odnosima i projektima iz oblasti infrastrukture i zelene agende.

Comments

Pročitaj još