• Početna>
  • Vesti>

Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve “naše pobede” i “njihovi porazi”

Foto: Screenshot

Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavljali kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.

Jedan deo javnosti i opozicije na Kosovu i u Srbiji nezadovoljan epilogom u Ohridu već danima kritikuje svoju vlast da je izdala nacionalne interese.

U ovom tekstu prenosimo neke naslove koji nisu utemeljeni na činjenicama već manipulišu njima u smislu da nezadovoljstvo jednog dela javnosti na Kosovu predstavlja kao veliku veliki poraz Prištine i pobedu Beograda.

Prvi nagoveštaj velike Vučićeve pobede, iskoristio je portal Srbija Danas, koji je uoči sastanka u Ohridu, izjavu predsednika Srbije okarakterisao kao „moćnu poruku“.

Srbija Danas je prenela izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića pod naslovom „Neću da potpišem ništa, moćna poruka predsednika Vučića pred odlazak u Ohrid“. Moćnu poruku preneo je identično i portal Večernjih Novosti.

Samo dva dana nakon sastanaka u Ohridu gde je dogovorena implementacija Evropskog predloga za normalizaciju odnosa, Informer je objavio naslov u kome je kako, ovaj list navodi „Vučić razmontirao Kurtija“, iako se u tvitu bivšeg ministra spoljnih poslova Kosova Petrita Selimija ne pominju Vučić i Kurti.

„Bivši ministar Kosova objasnio kako je Vučić razmontirao Kurtija i zakukao: Sad je mnogo gore za nas“, glasi naslov u informeru, koji je objavio i list Alo.

Portal na albanskom jeziku Gazeta Ekspres, objavio je intervju sa nekadašnjim šefom posmatračke misije OEBS-a na Kosovu Vilijamom Vokerom u kome je on izneo neslaganja sa namerom kosovskog premijera da potpiše sporazum. Beogradski list Alo je ovo iskoristio da u svom naslovu napiše kako je „Najveći mrzitelj Srba pobesneo jer je formiranje Zajednice srpskih opština poraz Kosova“, navodi Alo, čime se insinuira da je druga strana ostvarila pobedu u pregovorima.

Portal Republika.rs je nekoliko dana kasnije prenela tekst pod naslovom „Kurti poražen, sporazum u Ohridu je gubitak za Kosovo: Oglasio se Enver Hodžaj“, ponovo insinuirajući da je jedna strana poražena a druga pobednik.

Većina naslova u tabloidima je predstavljala srpsku vlast kao pobednika u dogovorima, što na neki način iskrivljuje činjenicu da se dogovori vode kako bi se ostvario neki demokratski napredak i unapredili odnosi dveju vlast.

Prema rečima visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove Žozepa Borelja, odmah nakon sastanka srpskog predsednika i kosovskog premijera, Kosovo i Srbija dogovorili su se o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. Borelj je tada kazao da su se obe strane dogovorile o sprovođenju sporazuma, koji je prošlog meseca postignut u Briselu. U srpskoj i albanskoj javnosti veći deo opozicije kritikovao je ovaj dogovor.

Comments

Pročitaj još