• Početna>
  • Vesti>

EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu Kosova

Printskrin

Portparol Evropske unije (EU), Peter Stano, ocenio je da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

U pisanom odgovoru za Radio Slobodnu Evropu ukazuje da su “izbori kamen temeljac demokratije” i u tom kontekstu navodi da EU žali što Srpska lista nije iskoristila svoje demokratsko pravo da učestvuje na predstojećim lokalnim izborima.

Srpska lista je najveća partija kosovskih Srba ali odbija da učestvuje na izborima u opštinama na severu Kosova uz obrazloženje da nisu ispunjeni njihovi zahtevi za povratak u kosovske institucje – formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i uklanjanje kosovskih specijalnih jedinica sa severa.

Vanredni izbori za gradonačelnike opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su raspisani za 23. april nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste podneli ostavke novembra prošle godine zbog odluke kosovske vlade da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Prethodno su zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) 24. marta takođe izrazile žaljenje što Srpska lista nije iskoristila “demokratsko pravo da učestvuje na izborima”, te podvukli da su oni zakazani u skladu sa zakonima.

U zajedničkom saopštenju su sve strane pozvane na “uzdržanost i izbegavanje nasilja koje može poremetiti izbore”.

Lokalni izbori u opštinama na severu su već jednom odloženi decembra prošle godine na zahtev međunarodne zajednice.

Srpska lista je i tada odbijala da učestvuje, a uoči pripreme izbornog procesa je zabeleženo nekoliko inicidenata uz upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi.

Zbog napada na zvaničnike Centralne izborne komisije uhapšen je i bivši kosovski policajac Dejan Pantić, nakon čega su lokalni Srbi podigli barikade.

U međuvremenu je Pantiću određen kućni pritvor.

Comments

Pročitaj još