• Početna>
  • Vesti>

“Kasica prasica” prištinskog Narodnog pozorišta u Zubinom Potoku

Foto: NPP

Dom kulture “Stari Kolašin” organizuje pozorišnu predstavu “Kasica prasica”, po tekstu Ežen Labiš u režiji Ksenije Krnajski, Narodnog pozorišta u Prištini, koja će se održati u četvrtak, 23. marta, sa početkom u 19 časova u Domu kulture u Zubinom Potoku.

“Grupa zgubidana, dovoljno lukavih da žive od tuđeg rada, živi u malom mestu i kao glavni društveni događaj imaju igranje karata subotom. Skupljaju novac od uloga i premije i planiraju da sa njim učine nešto krupno od ‘opšte koristi’. To krupno se, kad se novac izbroji, pretvori u gomilu sitnih interesa. Jel vam poznato to iz naše društveno-političke stvarnosti?” stoji u najavi predstave.

“Labiš je u ovom svom vodvilju iz 1864. sočno i duhovito isheklao likove koje glumci i 150 godina kasnije sa uzbuđenjem igraju na scenama širom sveta, a publika se smeje malograđanštini, neobrazovanosti, mitomaniji i sebičluku, baš kao da je to o ‘tamo nekima’, a ne o ‘ovde, nama’” dodaje se u tekstu.

Predstavu je režirala Ksenija Krnajski. Ovo je njena prva saradnja sa ovdašnjim pozorištem.

“Prvi put sam režirala predstavu u NP Priština i svim svojim saputnicima u ‘Kasici prasici’ sam neizmerno zahvalna što su svojim talentom, veštinom i vrednoćom učinili da svaki dogovor bude prijateljski i precizan, a probe mali kolektivni praznici. Što bi rekao gos’n Kordanboa iz komada: ‘Kakvo putovanje, kaaakvo putovanje!”Kasica prasica” je postavljena prema tekstu Ežena Labiša koji je preveo Danilo Kiš.’”, zabeležila je rediteljka .

Ežen Labiš (1815-1888) najveseliji francuski pisac XIX veka, kakvim ga kritika smatra, akademik, podigao je na najviši nivo umetnički ugled vodvilja, do tada nedovoljno cenjenog komičkog žanra, a sa stanovišta socijalne kritike nimalo bezazlene vrste. Njegovi najpoznatiji komadi su: “Florentinski šešir” (Un Chapeau de paille d’Italie), “Perišonov put” (Le Voyage de M. Périchon), “Našla vreća zakrpu” (La Poudre aux yeux), “Kasica prasica” (La Cagnotte)…

Za scenografiju u predstavi “Kasica prasica” su bili zaduženi Goran Stojčetović i Ksenija Krnajski, kostimografkinja je Selena Orb, a kompozitor Vladimir Petričević. Scenski pokret je rešila Isidora Stanišić, dizajn svetla je uradio Radomir Stamenković.

U predstavi igraju: Bojan Stojčetović kao Šambursi, Aleksandra Cucić kao Leonida, Milica Burazer kao Blanša, Branko Babović kao Koladan, Nemanja Janičić kao Kordanboa, Tamara Tomanović kao Bokanten, Nikola Stanković kao Feliks, Rade Maričić kao Silven, Jelena Orlović kao Benžamen/Žozef, Nikola Đorđević kao Kokarel i Nebojša Đorđević kao inspektor.

Comments

Pročitaj još