• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Mi smo spremni da potpišemo sporazum, Vučić nije

Foto: N1

Kosovski premijer Aljbin Kurti, optužio je predsednika Srbije Aleksandar Vučića da “beži od potpisivanja sporazuma” sa Prištinom. “Pobegli su od potpisivanja dogovora kao i od aneksa tog dogovora. Mi smo bili spremni da potpišemo i u Briselu i ovde u Ohridu”, istakao je Kurti.

Kurti je naveo da su ustavnost i zakonodavnost osnovni principi sporazuma, kao i da je dogovor o Zajednici srpskih opština postignut ranije.

„Zalažem se za prava svih na Kosovu, i onih koji imaju svoju ličnu privatnu svojinu na Kosovu. Nije ovo završni dogovor, ali sporazum je prihvaćen kao i današnji aneks. Predsednik Srbije beži od potpisivanja sporazuma, a on je defakto priznanje. Sada imamo aneks kako ćemo ga realizovati. Za nas je prihvatljiv ovaj dogovor – ja ne bežim od potpisa“, istakao je Kurti.

Podsetio je i na problem nestalih osoba na Kosovu i Metohiji.

„Ima još 1.617 nestalih osoba na Kosovu. Ima najviše Albanaca, ali i Srba i osoba drugih nacionalnosti. Mi ćemo se potruditi da saznamo njihovu sudbinu što pre. O lokalnim izborima nismo pričali, to je unutrašnja stvar Kosova“, napomenuo je Kurti.

Comments

Pročitaj još