• Početna>
  • Vesti>

Ambasada Nemačke u Srbiji ‘uverena u dogovor’ Beograda i Prištine o provedbi evropskog predloga

Uvereni smo da će dogovor biti postignut, naveli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ambasadi Nemačke u Srbiji uoči sastanka lidera Srbije i Kosova u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, gde će uz podršku Brisela razgovarati o implementaciji evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

“Evropski predlog ima za cilj uspostavljanje stabilne i pouzdane osnove za odnos Srbije i Kosova. Da bi to uspelo, obe strane moraju da se dogovore o primeni sporazuma”, naveli su iz Ambasade u pisanom odgovoru na upit RSE.

Na pitanje kakvu vrstu potencijala Nemačka vidi za građane Srbije u predstojećem sastanku u Ohridu iz Ambasadi su naveli da je taj sastanak važan korak kako bi se prevazišle prepreke na evropskom putu Srbije.

“Nerešeni odnos Srbije i Kosova ostaje prepreka (procesu pristupanja Srbije EU). Predstojeći sastanak na visokom nivou u Ohridu predstavlja važan korak da se prevaziđe ta prepreka i da se napreduje ka evropskom putu. Od toga će na kraju koristi imati svi građani Srbije”, navela je Ambasada.

U Ambasadi su istakli da je Nemačka “jedna od država koja najsnažnije podržava put Srbije” ka punopravnom članstvu u EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti trebalo bi, kako je ranije najavljeno, da se sastanu 18. marta u Ohridu, kako bi uz podršku evropskih zvaničnika razgovarali o daljim koracima ka primeni evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

Prethodno je prvo u Prištini, zatim u Beogradu, boravio specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Comments

Pročitaj još