• Početna>
  • Vesti>

Vlajić nakon sastanka sa ombudsmanom: Kulturan i argumentovan razgovor

Foto: Radio Mitrovica sever

„Građani imaju pravo da budu nezadovoljni i da iskažu svoje nezadovoljstvo“, kazao je za KoSSev portal pravni zastupnik vlasnika eksproprisanih parcela u opštini Leposavić, a nakon sastanka sa kosovskim ombudsmanom.

U sali Skupštine opštine Leposavić danas je održan sastanak kosovskog ombudsmana Naima Ćeljaja sa vlasnicima parcela koje se eksproprišu odlukom kosovske vlade.

Jednočasovnom sastanku su pored samih meštana, ombudsmana i njegovih saradnika prisustvovali i advokat Nebojša Vlajić i bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić.

Sastanak je, kako je za KoSSev kazao Nebojša Vlajić, pre dva dana sazvao kosovski ombudsman, a kako bi čuo građane koji su oštećeni odlukom kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u ovoj opštini.

„Razgovor je bio kao i onaj prošli, vrlo kulturan, argumentovan. Građani imaju pravo da budu nezadovoljni i da to nezadovoljstvo iskažu“, kazao je Vlajić, te dodao da, prema njegovom mišljenju, ovakav sastanak treba da se održi i u opštini Zubin Potok.

Ovaj sastanak usledio je mesec dana nakon javne rasprave koja se u istoj opštini održala 15. februara, a povodom odluke kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta.

Javna rasprava se, istim povodom, održala i u opštini Zubin Potok 21. februara.

Upravo ova odluka kosovskih vlasti, doneta sredinom januara – da ekspropriše brdo od preko 83 ha u leposavićkoj opštini uzburkala je javnost. U pitanju su bile dve katastarske parcele Leška i Drena, a zemlja je u privatnom, opštinskom i društvenom vlasništvu.

Ovo je ipak bila samo jedna od više odluka kojima Priština ekspropriše preko 138 ha zemlje na severu Kosova, u poslednjih nekoliko meseci.

Ekspropriše se pre svega zemlja u pograničnim opštinama Leposavić i Zubin Potok, na kojima se do sada podižu baze specijalne policije i za te prilike izgrađuje infrastruktura.

Ipak, odluka sa početka godine je prva za koju je javnost uspela da se izbori da se održi javna rasprava koja je do sada izostajala, premda kosovske vlasti tvrde suprotno.

Javne rasprave su zapravo održane nakon protesta građana ali i oglašavanja i EU, koja je praktično javno ukazala na manjkavost procesa i to tek nakon što je vlada potvrdila da je odluke i donela. Osim protesta, meštani su s ciljem zaštite svojih prava ujedno putem svog pravnog zastupnika podneli tužbu, i to za utvrđivanje nepostojanog javnog interesa, uz zahtev da se ponište sve preduzete radnje, te da im se zemljište vrati i da ga nesmetano koriste.

Comments

Pročitaj još