• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Nema i ne može biti opravdanja za ovakvo surovo postupanje policije

Kancelarija za Kosovo i Metohiju uputila je saopštenje za javnost u kome potvrđuje navode novinskih agencija koje su izvestile o brutalnom i ničim izazvanom prebijanju srpskih mladića Đorđa M (24) i Lazara Đ (23) u Jošanici kod Leposavića . Kako stoji u saopštenju za javnost, oni su sa povredama hospitalizovani, a porodice mladića odmah je primio i predsednik Privremenog organa Zoran Todić i ponudio im pomoć i podršku.

“Ti momci su bez ikakvog povoda i razloga sinoć bili izloženi torturi od strane pripadnika specijalne policije ROSU, a najstrašnije je to što prekomerna upotreba sile i primenjivanje policijske torture nije puki incident, već direktan nalog vlasti u Prištini da se Srbi na svakom koraku maltertiraju i zastrašuju.

Policajci albanske nacionalnosti nema šta da traže na severu Kosova i Metohije i njihovo prisustvo je protivzakonito i direktno suprotno Briselskom sporazumu. Očigledno zadatak Rosu specijalaca na severu je teror i zastrašivanje – i to sve otvorenije pokazuju.

U trenutku kada se, uz posredovanje međunarodnih predstavnika, traži prostor za normalizaciju odnosa Beograda i Prištini, na terenu Priština i dalje ulaže napore da se postigne sasvim suprotno i da srpsko-albanski odnosi budu dodatno narušeni, a međuetnički jaz produbljen.

Nema i ne može biti opravdanja za ovakvo surovo postupanje policije, i zato od međunarodnih organizacija i Brisela očekujemo da jasno osude ovaj i slične incidente, a od Prištine da za primer drugima kazni policajce nasilnike, jer u suprotnom će svaki siledžija u policijskoj uniformi imati blanko dozvolu da maltretira i prebija po sopstvenom izboru i nahođenju”, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dvojica muškaraca zadobila su povrede u predelu glave i grudnog koša, preneo je ranije Tanjug. Njima je ukazana pomoć u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica.

Direktor pomenute zdravstvene ustanove dr Zlatan Elek, kazao je za Tanjug da su povređeni mladići dobro i da su pušteni na kućno lečenje.

Prema pisanju ovog medija incident se, kako su naveli, dogodio sinoć kada su pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije u Jošanici kod Leposavića zaustavili automobil u kome su se bili L.Đ. i Đ.M, a potom ih pretukli.

Comments

Pročitaj još